Fejlesztést szolgáló adókedvezmények

Kedves Partnereink!

 

Gyakran hallott gazdaságösztönző eszköz a beruházások fokozására az adókedvezmény vagy adóalapkedvezmény. Az adókedvezmények ismerete minden vállalkozás számára fontos, hiszen jellemzően ő tudhatja, hogy a cége rendelkezik-e a szükséges feltételekkel, forrásokkal, illetve van-e olyan cél, amelyhez a lehetőséget igénybe lehetne, vagy kellene venni. (Külső tanácsadók csak a lehetőségeket tudják ismertetni, de sok esetben nincsenek tisztában az adott gazdálkodó stratégiai céljaival, terveivel.

Az adózási területen is működő stratégiai partnerünk – a VGKE Tanácsadó Kft - által készített összefoglalót adjuk közre, amely összefoglalja a kkv vállalkozások által igénybe vehető beruházást támogató adó vagy adóalap kedvezmények leggyakoribb formáit, azok előnyeit és hátrányai.

 

Fejlesztési Tartalék

A fejlesztési tartalék csak beruházásokhoz kapcsolódhat. Nem lehet felhasználni immateriális javak, szoftverek beszerzésére. Ugyanakkor a meglévő eszközök bővítéslét és felújítása elszámolható.

Előnye: A társasági adó alap csökkenthető 50%-al (legfeljebb 500 millió forint ) és ezért a következő évi adóelőlegek összegei is alacsonyabbak lesznek.

Hátránya: Időkorláthoz kötött, négy éven belül fel kell használni. Nem használható térítés nélkül átvett eszközre, olyan beruházásra, ahol nem lehet értékcsökkenést elszámolni (telek, föld).

 

Beruházási kedvezmény

Ez a kedvezmény kis és középvállalkozásokra vonatkozik, azaz a mikro vállalkozások is beletartoznak. Feltétele, hogy a vállalkozás tulajdonosai mind magánszemélyek legyenek. Itt korábban még használatba nem vett ingatlan, műszaki berendezések, gépek, járművek, ingatlan értékét növelő beruházás, valamint korábban használatba nem vett szoftver (2014-ben került bele a törvénybe) és szellemi termékek (találmány, szabadalom, ipari minta, védjegy stb.) bekerülési értéke kerülhet. A kedvezmény az adóalapból vonható le és nem lehet több 30 millió forintnál.

Előnye: Nincs százalékos korlát, azaz akár az egész adó összegére felhasználható kedvezmény. Csökken a következő évi adóelőleg összegei, mely a likviditást segíti.

Hátránya: Csak meghatározott műszaki eszközökre vehető igénybe valamint, azokra a szoftverekre alkalmazható, ahol a jogosultságot igazoló kóddal először aktiválják a szoftvert, vagy a saját megrendelésre készült szoftvert elsőként veszi használatba.  Négy évig ezen eszközöket nem lehet kivonni a vállalkozás használatából. Ha igen, akkor a bekerülési érték kétszerese a társasági adóalap növelő tétele.

Például egy könyvelő irodában egyéb eszköznek minősül a hűtőszekrény, míg egy étteremben ugyanez az eszköz műszaki berendezéshez sorolandó. Azaz az étteremben alkalmazható ez a kedvezmény, míg a könyvelő irodában nem. A titkárnő számítógépje egy könyvelő irodában egyéb berendezés, míg a könyvelői számítógépje már műszaki berendezésnek minősül, hisz a termeléshez közvetlenül kapcsolódik.

 

Kamatkedvezmény

Tárgyi eszköz beszerzéséhez, vagy előállítására felvett hitel kamata után adókedvezmény érvényesíthető maximum 6 millió forintig. Feltétele, hogy a hitelt pénzügyi intézménytől kapja a vállalkozás. A fizetett kamat maximum 60%-ig érvényesíthető.

Előnye: A kamat kedvezmény a társasági adó 70%-ig számítható (együttesen a sport és filmtámogatásokkal). Azaz nem az adóalapot módosító tétel, hanem adó összegét csökkentő tétel.

Hátránya: Az eszközt itt is négy évig meg kell tartani. A tárgyi eszköz a nyilvántartásban szerepelnie kell az év utolsó napján, amikor ezt érvényesítjük. Az adókedvezmény késedelmi pótlékkal növelten vissza kell fizetni, ha a feltételek nem valósulnak meg. A fenti adót csökkentő lehetőségekről – a tanácsadói tevékenységünk keretében – személyes konzultáció keretében tudunk bővebb tájékoztatást adni. Ennek keretében van lehetőség a konkrét ügyletek, adózási hatások elemzésére.

 

Budapest, 2016. november 16.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...