Gyűjtőszámla és/vagy időszakonkénti elszámolás

Nyomtatható verzió

 

Ez a cikk 2009. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink! 


Az új áfa törvényben új fogalomként jelent meg a gyűjtőszámla . Elvileg az adminisztrációs terheket volt hivatva csökkenteni, de a szabályozása azonban nem lett teljesen egyértelmű és egyszerű.

A gyűjtőszámla alkalmazására klasszikus példa a pék által naponta a boltba kiszállított kifli elszámolása, illetve számlázása.

  • A gyűjtőszámla alkalmazásáról a feleknek előzetesen, írásban kell megállapodniuk.
  • A gyűjtőszámlán tételesen, egymástól elkülönítve úgy kell feltüntetni az egyes tételeket, hogy abból az egyes teljesítések (napi szállítások) egyenkénti és az elszámolás teljes időszakára vonatkozóan is megállapítható legyen az adóalapjai az alkalmazott adómérték. Pl.:
06.01    100 db kenyér    adó alapja: 100*X + 20 % áfa
06.01    200 db kifli         adó alapja: 200*Y + 20 % áfa
06.02    150 db kenyér    adó alapja: 150*X + 20 % áfa
06.02    250 db kifli         adó alapja: 250*Y + 20 % áfa
Összesen:                      összes adó alapok + összes áfa
  • Gyűjtőszámla csak egy napra, egy hónapra, egy negyedévre vagy egy évre állítható ki – az időszak függ a számlát kiállító áfa fizetési gyakoriságától, azaz „havi, negyedéves, vagy éves áfás”.
  • A gyűjtőszámlát ki kell állítani a kiállításra kötelezettre vonatkozó (pék) adó-megállapítási időszaka utolsó napjáig, de legkésőbb az attól számított 15 napon belül. (Ellenkező esetben 500 eFt-ig terjedő bírsággal büntethet az APEH.)
  • A számla formájára, tartalmára az egyebekben, a számlára vonatkozó általános szabályok érvényesek.
  • Fajtánként és naponta kell összesíteni, ami egyben az adott ügylet teljesítésének napja is.
  • A gyűjtőszámlán teljesítési időpontként feltüntetendő dátumok a következők:
    • Napi szintű gyűjtőszámla esetén    a teljesítések tényleges napja
    • Havi szintű gyűjtés esetén    a hónap utolsó napja
    • Negyedéves szintű gyűjtés esetén    a negyedév utolsó napja
  • Devizában meghatározott árak esetén a forintra történő átszámítást is naponta el kell végezni.

 

 Időszakonkénti elszámolás  esetén a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodnak meg. Ebbe a körbe tartoznak – tipikusan – az átalánydíjas megállapodások, bérleti díjak.
  • Az adófizetési kötelezettség keletkezése ez esetben az adott részlethez, illetve elszámoláshoz kapcsolódik.
  • Időszakos elszámolás esetén a teljesítés időpontja a fizetési határidővel egyezik meg.
  • A felek nincsenek előzetes megállapodásra kötelezve az elszámolás módjára vonatkozóan, ez a szolgáltatás, teljesítés módjából adódik.
  • A régi áfa-törvény fogalomrendszerében ezek voltak az ún. folyamatos szolgáltatások.
Vannak azonban olyan esetek, amikor akár a gyűjtőszámla, akár az időszakonkénti elszámolás szabályai is alkalmazhatóak. Ez esetben csak a felek közötti megállapodás dönti el, hogy melyik módszer szerint történik a számlázás. Ebben viszont mindkét félnek egyet kell értenie.

Példa:
Az ügyvéd óradíjban dolgozik, s április hónapban 32 óra tanácsadást végzett az ügyfélnek.

  • Amennyiben gyűjtőszámlában állapodnak meg, akkor az ügyvéd összesíti a havi teljesítést. Ez esetben a számla részletesen tartalmazza a megfelelő napokon végzett órákban mért teljesítéseket. A számlán az ügyvéd ezt napi szinten felsorolja. A teljesítés időpontja 2008. április hónap utolsó napja lesz.
  • Amennyiben a havi időszaki elszámolásban állapodnak meg, akkor az ügyvéd számlája csak annyit tartalmaz, hogy 32 óra 20.000.-Ft-os óradíjjal. A teljesítés időpontja a fizetési határidő, amely valószínűsíthetően valamikor május hónapban lesz.

 

A kétféle megállapodás – tehát – az adófizetési kötelezettség időpontjában okoz különbséget. A gyűjtőszámla alkalmazásában törvényi előírás, hogy előzetesen írásban kell megállapodni, az időszaki elszámolás szabályainál azonban nincs ilyen előírás, de célszerű – akár egyoldalú feljegyzés formájában is (pl. számviteli politikában, számlázási rendben) – rögzíteni az elszámolás módját.    



Budapest, 2008. június 30.

Tisztelettel:



    Dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


Vett példák forrása, illetve részletesen a témáról olvasható: Kerekes Anikó „Áfa-kalauz” 2008/06.

  Nyomtatható verzió

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...