Háztartási alkalmazott – új foglalkoztatási forma

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!

A háztartási alkalmazottról a foglalkoztató az APEH-nek havonta - a munkavégzés megkezdése előtt - köteles bejelenteni:

  • a foglalkoztató adóazonosító jelét,
  • a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és TAJ számát,
  • a tényleges foglalkoztatás kezdő napját.

A bejelentés teljesíthető:a) ügyfélkapun keresztül - 10T1043H jelű bejelentő és változás-bejelentő lapon,
b) telefonon keresztül telefonon, (185-ös szám)
c) 2010. 12. 01-től SMS-ben.
Fontos! A bejelentést papíron, postai úton vagy személyesen nem lehet megtenni!

A foglalkoztató – ún. regisztrációs díj címén - háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forintot köteles fizetni. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás.
A regisztrációs díj megfizetése semmilyen TB ellátásra nem jogosít és a háztartási alkalmazott nem minősül ez által biztosítottnak. (Tehát a háztartási alkalmazott sem nyugdíjjogosultságra, sem egészségügyi ellátásra ezen a címen nem válik jogosulttá!)

A regisztrációs díj fizethető az APEH számlájára történő készpénzfizetéssel, ügyfélszolgálatokon bankkártyával vagy átutalással (tárgy hónapot követő hó 12. napjáig).

Adózási szabályok:

  • Ha a foglalkoztató a háztartási alkalmazottat a tevékenység megkezdése előtt a fentiek alapján bejelentette, akkor a háztartási alkalmazott részére kifizetett munkadíj adó- és járulékmentes.
  • De ha a foglalkoztató elmulasztja a regisztrációs díjfizetési kötelezettségét és/vagy a bejelentési kötelezettségét teljesíteni, akkor a foglalkoztató az adott hónapban a háztartási alkalmazottnak kifizetett díj teljes összege után szja-t és járulékokat is köteles fizetni. (Tehát: ilyenkor a magánszemélyt terhelő adót és járulékokat is a foglalkoztató fizeti meg.)
  • A háztartási alkalmazott tekintetében adó- és járulékfizetési kötelezettséget még abban az esetben sem keletkezik, ha a foglalkoztató a háztartási alkalmazottat érintő bejelentést elmulasztotta.
  • A keresettel összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli. (sem „8-as” sem „53-as”)

A háztartási alkalmazott a kapott jövedelméről igazolást kérhet a foglalkoztatótól, amelyet a foglalkozató köteles kiállítani és kiadni. Az igazolásnak tartalmaznia kell:

  • a foglalkoztató adóazonosító jelét,
  • a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és TAJ-számát,
  • a tényleges foglalkoztatás kezdő napját,
  • a háztartási alkalmazott részére kifizetett díj összegét,
  • a kifizetés időpontját,•    a hónap során munkavégzéssel töltött napok felsorolását,
  • a foglalkoztatás helyének címét,
  • a foglalkoztató és a háztartási alkalmazott aláírását.


A foglalkoztató 100 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben elmulasztja a bejelentést és a regisztrációs díjat sem fizeti meg.

A háztartási alkalmazott foglalkoztatásával kapcsolatos bejelentési szabályokat 2010. augusztus 15-étől, a regisztrációs díjfizetésre vonatkozó rendelkezéseket pedig 2010. szeptember 15-étől kell alkalmazni.


S itt a végén engedtessék meg egy szubjektív megjegyzés. Ez a törvény azt is sugallja, hogy váljék társadalmilag elfogadottá az, ha valakinek a háztartási munkákban segítsége van. Ahhoz, hogy mi nők 100 %-osan (de legalább is a férfi kollegáinkkal azonos szinten) teljesítsünk a hivatásunkban, s ez mellett még tökéletese szervezzük, ellássuk és tartsuk össze a családot, legyünk kívánatos ölelő karú szeretők, stb. legalább a házi munka terén kell némi segítség. S ez már talán nem „urizáló igény”, hanem realitás.


Budapest, 2010. augusztus 18.
 

Tisztelettel:
 

    dr. Sallai Csilla

    Kamarai tag könyvvizsgáló


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...