Helyi utazási bérlet minősítése

Kedves Partnereink!
 

Az Adóhatóság – az egyértelmű értelmezés miatt – kiadott egy állásfoglalást a dolgozóknak nyújtott helyi utazási bérlet elszámolásával kapcsolatosan.

Helyi bérlet =>Munkavégzés feltétele Az Szja törvény [1995. évi CXVII. 4.§ (2)] szerint: nem keletkezik bevétel olyan dolog használatára, szolgáltatás igénybevételére tekintettel, amelyet a munkáltató a tevékenységében közreműködő magánszemély (munkavállaló) részére a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként biztosít. Ez a rendelkezés irányadó abban az esetben is, ha a munkavállaló feladatának ellátására tekintettel történő hasznosítás, használat igénybevétel mellett a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas és egyébként a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel nem zárható ki, kivéve, ha a törvény a magáncélú használatot adóztatható körülményként határozza meg.

 

A helyi bérlet biztosítása bizonyos tevékenységeknél a napi munkavégzés feltétele, így annak juttatása a tevékenység ellátásához biztosított dolognak tekinthető akkor, ha a munkavállaló napi gyakorisággal a munkáltató székhelyén, telephelyén kívül végzi a tevékenységét, és ez a munkaköri leírásából is egyértelműen kiderül. Ezekben az esetekben a munkáltató a munkavégzés ellátása érdekében biztosítja a helyi közlekedési bérletet.

Az ilyen munkakörök – a teljesség igénye nélkül – lehetnek: kézbesítők, postás, szociális gondozók, védőnő, futár, ügyeket intéző munkatárs stb. Ezekben a munkakörökben dolgozó személyek esetében a bérlet magáncélú használata sem zárható ki. 


Helyi bérlet => természetbeni juttatás

Amennyiben a dolgozó nem a munkaköri leírásában rögzített feladatokra tekintettel kapja a helyi bérletet, akkor az ún. béren kívüli juttatás [Szja tv. 71.§ (1) f)]. Ennek adóterhe a bérlet összegének 1,19-szerese után 16% szja.


Értelem szerűen - azokban az esetekben, ahol ugyan a helyi bérlet használata a munkakör ellátásának feltétele lenne, de ez nem derül ki egyértelműen a munkaköri leírásból, a juttatás adóztatandó. Az adóhatósági tájékoztatás a konkrét munkaköri leírást említi. Több cégnél a dolgozók tevékenységének a leírása más elnevezésű dokumentumban található – pl. „munkaszerződés melléklete” SzMSz., stb. Biztonság kedvéért célszerű lehet ilyen esetekben a másképpen nevezett dokumentumot átnevezni, vagy azt „munkaköri leírás” nevű dokumentumba kivonatolni.

Mindezekre tekintettel el kell választani egymástól a kétféle jogcímet, illetve annak dokumentálást.

Mindkét esetben a helyi bérlet megvásárlásáról szóló számlát a vállalkozás nevére kell kérni.
Egyik esetben sem a munkavállalónak utólag a bérletet leadni.

Az állásfoglalás szövege megtalálható az alábbi helyen:
http://www.apeh.hu/adoinfo/szja/helyi_berlet.html
[Nemzetgazdasági Minisztérium NGM/1991/4/2011, NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5228731901]
 


Budapest, 2011. augusztus 24.
 

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Csilla!

A héten lezajlott szakmai versenyek második fordulóján és díjátadáson személyes részvételéért,
továbbá a versenyek támogatásáért ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...