Hivatalos irat kézbesítése

Kedves Partnereink! A hivatalos iratok kezelésének szabályait a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény [Ket.] tartalmazza. Hivatalos levélben általában valamilyen határozatot, döntést közöl valamely hatóság

  • az ügyféllel és
  • akire nézve jogot vagy kötelezettséget állapít meg
  • jogszabályban meghatározott más hatósággal

A hatóság a döntést írásbeli kapcsolattartás esetén hivatalos iratként postai úton vagy írásbelinek minősülő elektronikus úton kézbesíti. Ha a hatóság a döntést elektronikus úton közölte, és a címzett a döntés átvételét öt napon belül nem igazolja vissza, a hatóság másik írásbeli formában közli vele a döntést. Ilyen esetben a döntés közlésének napja a második közlés napja. Ha a postai úton történő kézbesítés azért hiúsul meg, mert a címzett vagy meghatalmazottja úgy nyilatkozik, hogy a küldeményt nem veszi át, az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni. Ha az irat a hatósághoz „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza, az iratot - az ellenkező bizonyításig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Ez ellen elvileg van lehetőség ún. „kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet” benyújtani, de …

  • Nem természetes személy címzett csak akkor terjeszthet elő kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet, ha a kézbesítés nem szabályszerűen történt.
  • Természetes személy a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmét akkor is előterjesztheti, ha önhibáján kívüli okból nem vehette át a hivatalos iratot.

A hatóság az eljárás szabályszerűsége, illetve ennek bizonyíthatóságának megkönnyítése érdekében is az értesítéseit tértivevénnyel adja postára. A hatósági és az azon kívüli (természetes személyek, illetve jogi személyek) levelezésének szabályait szigorú jogi rendszer határozza meg.

  • A postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény, az ún. „postatörvény” az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződés körébe utalja a speciális eljárási szabályokat.
  • A postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet – ez a „Postatörvény” végrehajtási rendelete, amely a gyakorlati szabályokat tartalmazza.

A hivatalos iratoknál és a magánlevelezéseknél célszerű a lehetőségekkel tisztában lenni. Ezzel kerülhetők el egyes iratok, levelek nem megfelelő kezeléséből eredő kellemetlenségek, esetleges károk. Budapest, 2016. február 26. Tisztelettel:     dr. Sallai Csilla     Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...