Kft jegyzett tőke emelés új szabálya

Kedves Partnereink!

 

Az Országgyűlés 2016. március 1-jén – egyhangúan - elfogadta a korlátolt felelősségű társaságok kötelező tőkeemelési határidejének meghosszabbítására irányuló törvényjavaslatot. A változtatás célja, hogy sok – egyébként működő -vállalkozásnál a mulasztásból eredő ellehetetlenülést megakadályozza.

 

Meg kell azonban különböztetni két kötelezettséget. Erre a jogszabályváltozás indoklása is felhívja a figyelmet.

  • jegyzett tőke 3 millió forintra történő felemelése, illetve
  • a társaság alapító okiratának az új Ptk. szabályaihoz való igazítása.

Ennek alapján azok a Kft-k, amelyeknek a jegyzett tőkéje nem éri el a 3 millió forintot, a törzstőke felemelését 2017. március 15-ig tehetik meg. Nekik az előttünk álló egy év alatt kell a tőkepótlást megtenni és az új Ptk. szerinti összes többi kötelezettségeknek megfelelni. Ide tartozik a társaság alapító okiratának szükséges módosítása is.

 

Fontos hangsúlyoznunk azonban, hogy a 3 millió forintos vagy azt meghaladó törzstőkével rendelkező Kft-kre változatlanul érvényes a 2016. március 15-ei határidő abban a tekintetben, hogy nekik az alapító okiratot az új Ptk. hatálya alá kell helyezni (ha ez nem történt volna meg az új Ptk életbelépése óta eltelt 2 évben).  

 

Tehát a fentiek alapján vannak olyan korlátolt felelősségű társaságok, amelyekre továbbra is a 2016. március 15-ei határidő vonatkozik. Annak érdekében, hogy a gazdálkodó a jogszabályokban előírt jogi feltételrendszerben működjön fontos a folyamatos kapcsolattartás a cég ügyvédjével és számviteli-adózási szakértőjével. A tulajdonosok felelős és gyakorlatban kivitelezhető döntést úgy jogi, mint pénzügyi területen felkészült szakemberek segítségével tudnak hozni. Minden vállalkozás más és más, ezért a szakemberek tudják tudnak az egyedi elbíráláshoz megfelelő segítséget adni.

 

Budapest, 2016. március 04.

 

Tisztelettel:   

 

 dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...