Kölcsönzött munkaerő

Kedves Partnereink!

 

Több munkaerő-kölcsönző is befejezheti a tevékenységét egy tavaly decemberi kormányrendelet-módosítás következtében, amely szerint 2 millióról 5 millió forintra emelkedett a kötelező vagyoni biztosíték összege. A vagyoni biztosíték szerepe, hogy a munkaerő-kölcsönzés során keletkezett, a munkavállaló részéről felmerülő kártérítési igényt abból térítsék meg.

 

2016. december 1-jétől módosult a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételéről, folytatásának feltételeiről szóló 118/2001 kormányrendelet. Ez alapján az eddigi 2 millió forintról 5 millió forintra nőt a munkaerőt kölcsönző cégek előírt vagyoni biztosíték összege. A már működő munkaerő-kölcsönző cégeknek 2017. február 28-áig kell az erre a célra elkülönített letéti számlán elhelyezniük a többletösszeget, és ezt igazolni a nyilvántartó kormányhivatal felé.

 

A kormányhivatal az igazolást elmulasztó munkaerő-kölcsönzőt törli a nyilvántartásból.

 

A kölcsönvevői oldalon is vannak kockázatok, mert ha egy vállalkozás olyan cégtől bérel munkaerőt, amely nem jogosult ezt a tevékenységet folytatni, egy ellenőrzésnél könnyen megbírságolhatják. Egy ilyen ellenőrzés során több megállapítási kimenet lehet – csak kettő:

  • Megállapíthatják a hatóságok, hogy a kölcsönzött munkavállaló és a kölcsönvevő cég között áll fenn munkaviszony, s a cégen követelik a teljes adó és járuléktömeget, ami a foglalkoztatás esetén beállt volna (jóllehet azt a munkaerőkölcsönző – vélhetően – megfizette)
  • A munkaerő-kölcsönzési tevékenység számláját fiktív számlának minősítik, s azt nem ismerik el a vállalkozás érdekében felmerült költségnek.

 

A fenti szigorításnak több hatása is lehet:

  • Akik nem tudják az emelt biztosítékot megfizetni, azok kénytelenek lesznek felhagyni ezzel a tevékenységgel.
  • Akik így vettek igénybe dolgozókat, s a munkaerő-kölcsönző nem tudja folytatni a tevékenységét, azoknak gondoskodni kell az esetlegesen megszűnő szerződés pótlásáról vagy saját munkaerő biztosításáról.
  • Az esetlegesen megszűnő munkaerő-kölcsönző cégeknél foglalkoztatottak státuszában, munkahelyében változások következhetnek be.
  • Az emelt összegű biztosíték letéti számlán való tartásának nagyobb – elsősorban finanszírozási – költséghatása van a munkaerő-kölcsönző cégeknél, ami a díjaik emelkedéséhez vezethet.

 

Azoknak a vállalkozásoknak, akik munkaerő-kölcsönzést igénybe vesznek, célszerű a határidő közeledtével nyilatkozatot kérniük a munkaerő-kölcsönző cégtől arra vonatkozóan, hogy eleget tett a vagyoni biztosíték megváltozott szabályainak, és azt leigazolta a kormányhivatal felé.

 

A témáról bővebb információ található:

http://adozona.hu/altalanos/Munkaerokolcsonzok_huzhatjak_le_a_rolot_VAQURN#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed

 

Budapest, 2017. február 22.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló  


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...