Külföldi nyaralás következményei: sárga vagy piros lap

Kedves Partnereink!

 

Talán egyre jobban tejed a köztudatban is az országok egészségügyi besorolásának a jelentősége. A 341/2020. kormányrendelet az alábbi három kategóriába sorolta be COVID-19 fertőzöttség alapján az országokat:

·         az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony – zöld jelzés,

·         az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos – sárga jelzés,

·         az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos – piros jelzés.

Ezek a besorolások a mindenkori helyzet függvényében folyamatosan változnak. A nyaralás tervezése során még nem biztos, hogy annak végére ugyanazon besorolásba tartozik a célország.

A külföldre utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az utazásból hazatérve a sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból történő hazatérést követően kötelező egészségügyi vizsgálaton kell átesni. Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint

·         kijelölt karanténban (jellemzően valamilyen egészségügyi intézményben), vagy

·         hatósági házi karanténban (ha az nem jelent járványügyi kockázatot)

helyezik el.

Ez utóbbi esetben, tehát a hatósági házi karatén kapcsán fontos szabály került egyértelmű rögzítésre 2020. augusztus 13. hatálybalépéssel. (A 398/2020. (VIII. 12.) Korm. rendelete a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet módosítása):

Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.

 

Ha valaki nem minősül keresőképtelennek, akkor az alábbiak között választhat:

·         távmunkában tudja (akarja) őt a munkáltató foglalkoztatni;

·         fizetett vagy fizetés nélküli szabadságra megy;

·         igazolatlanul marad távol a munkahelyétől.

Ezeket a feltételeket a nyaralás előtt célszerű tisztázni!

 

Ezt annak függvényében kell átgondolni, hogy aki keresőképtelen, az nem lesz jogosult sem betegszabadságra, sem táppénzre.

·         Betegszabadságra jogosult, akinek a munkavégzésére a Munka Törvénykönyve hatálya kiterjed, vagyis a munkavállaló, saját betegsége esetén. A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapja betegszabadság, mértéke a távolléti díj 70 %-a, adó és járulékköteles jövedelem, melyet a munkáltató fizet.

·         A betegszabadság lejártát követő naptól táppénz jár, ami bér jellegű, nem önálló tevékenységből származó jövedelem, melyből csak 15 % Szja kerül levonásra. Mértéke a napi átlagkereset 50 vagy 60 %-a, biztosítási jogviszonyban töltött idő és kórházi ápolás függvényében.

 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az igazolatlan távollét miatt szünetel az érintett személy biztosítási jogviszonya, és ezen időszakban a fizetnie kell maga után a jelenleg havi 7710, napi 257 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot.

 

Tehát a külföldi nyaralás szép és jó dolog, de ha nem ismerjük az esetleges következményeket, akkor kellemetlen munkaügyi és ellátásbéli problémák is felléphetnek.

 

Budapest, 2020. augusztus 26.

 

Tisztelettel:

dr. Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

20 éve dolgozom Dr.Sallai Csillával és a cégével, az alábbi tapasztalataimról tudok röviden beszámolni, a Stallum Kft-t az alábbiakban tudnám röviden jellemezni.

Sallai Csilla varázslatos személyisége és ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...