Mi a céltartalék?

  Kedves Partnerünk!   Az óvatosság számviteli elvéből következik a céltartalék-képzés

 

Az eredményt csökkentő tételként kell - a szükséges mértékben - figyelembe venni azokat a múltbeli, illetve folyamatban lévő ügyletekből, szerződésekből származó, külső (harmadik) felekkel szembeni kötelezettségeket, amelyek a mérleg fordulónapján valószínű vagy bizonyos, hogy fennállnak, de összegük vagy esedékességük időpontja a mérleg készítésekor még bizonytalan, és azokra a vállalkozó a szükséges fedezetet más módon nem biztosította.
Ezek alapján kell céltartalékot képezni a jogszabályban meghatározott garanciális kötelezettségre, a függő kötelezettségre, a biztos (jövőbeni) kötelezettségre, a korengedményes nyugdíj, a végkielégítés miatti fizetési kötelezettségre, a környezetvédelmi kötelezettségre.
  A valós eredmény megállapítása érdekében - a szükséges mértékben az eredmény terhére - céltartalék képezhető az olyan várható, jelentős és időszakonként ismétlődő jövőbeni költségekre, amelyekről a mérleg fordulónapján feltételezhető vagy bizonyos, hogy a jövőben felmerülnek, de összegük vagy felmerülésük időpontja még bizonytalan.
Ezért lehet céltartalékot képezni a fenntartási, az átszervezési költségekre, időszakonkénti nagyjavításokra, a környezetvédelemmel kapcsolatos költségekre.
  Amennyiben a kötelezettség vagy a költség ténylegesen felmerül, az arra képzett céltartalékot fel kell szabadítani, s az eredmény javára kerül elszámolásra.   A céltartalék képzése a számviteli eredmény reálisabb értékét hivatott biztosítani, azt a társasági adóról szóló törvény nem akceptálja, így a képzett vagy feloldott összeggel vissza kell módosítani az adó alapját.

Budapest, 2009. augusztus 3.   dr. Sallai Csilla Kamarai tag könyvvizsgáló

 

 


Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Már 20éve dolgozom együtt Dr Sallai Csillával, akitől sokat tanultam, segítőkészsége ebben a szakmában megfizethetetlen, amit most itt nyilvánosan is szeretnék megköszönni. Emberi hozzáállása, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...