NAV támogató eljárás

Kedves Partnereink!

 

Az közismert, hogy az adóhatóságnak nagyon sok adata van a vállalkozások tevékenységéről. Ezek forrása az automatikus vagy kötelező adatszolgáltatás és az elektronikus úton beadott bevallások, illetve a szakmákra, ágazatokra vonatkozó adatokból számított értékek.

A kockázatelemezés egy jellemzően automatikus folyamat, amelyben a NAV a rendelkezésre álló adatokat áttekinti, a hibás bevallásokat vagy rendellenes folyamatokat, ellentmondásos értékeket kiszűri.

 

Az adóhatóság a kockázatelemzést követően, a feltárt kockázat súlyát és jellegét szabadon mérlegelve dönti el, hogy

  • támogató eljárást indít,
  • az adózót ellenőrzésre választja ki,
  • bűnügyi jelzéssel él a NAV nyomozó hatósága felé.

 

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény tartalmazza a támogató eljárás lehetőségét.

Az eljárás lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál, hanem önellenőrzést javasol a vállalkozásnak. Ha szükséges, akkor az adóhatóság közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák javításához vagy a hiányosságok kiküszöböléséhez.

 

Az adóhatóság a támogató eljárás keretében:

  • közvetlen felhívja az adózót az önellenőrzésre (feltehetően olyan esetekben, amikor egy kérdés a rendszer adatok alapján könnyen megítélhető), vagy
  • felveszi a kapcsolatot az adózóval, hogy együtt az adóhatóság szakmai támogatását igénybe véve orvosolják a feltárt hibákat, hiányosságokat.

 

A támogató eljárás keretében feltárt és egyúttal rendezett jogsértések miatt szankcionálásnak nincs helye! Így a hiba okán nem indul ellenőrzés, s így a NAV sem szabhat ki a bírságot.

A támogató eljárásban való részvétel önkéntes, a cégek maguk döntik el, hogy élnek-e a NAV-tól kapott lehetőséggel.

DE! Ha a vállalkozás nem teszi meg a szükséges javításokat, akkor az adóhatóság megindíthatja az ellenőrzést, aminek már következményei is lehetnek.

 

A gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a támogató eljárás jól működik. A könyvelők tapasztalata szerint a NAV a jövőbeni szabályos működés elősegítése érdekében több típushiba esetén kampányszerűen, illetve speciális esetekben egyedi jelleggel nyújtott segítséget a már bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javításához, hiányosságok pótlásához.

 

 

Budapest, 2017. november 7.

 

 

Tisztelettel:

 

 

dr.Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Csilla!

A héten lezajlott szakmai versenyek második fordulóján és díjátadáson személyes részvételéért,
továbbá a versenyek támogatásáért ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...