Pénztartozás behajtása - Fizetési meghagyások új rendje

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!
 

Fizetési meghagyás = az adós felszólítása fizetésre, amelynek a közokirati forma ad nyomatékot. Ezt eddig a bíróságoknál lehetett és kellett kezdeményezni. Eddig egy peres eljárás során akár fél év is eltelt, mire a bíróság meghozta az ítéletet és kiadta a fizetési meghagyást, amivel lehetett végrehajtást kezdeményezni.   Az új rendszer a következő:
  • Június 1-jétől a közjegyzőkhöz kerül ez a feladat.
  • A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) egy egységes elektronikai rendszert állított fel és üzemeltet.
  • Az elektronikus aláírással rendelkezők (pl. ügyvédek; nagyobb cégek) elektronikusan nyújthatják be kérelmeiket. Minden papír alapon a közjegyzőnél előterjesztett kérelmet is felvisznek a rendszerbe.
  • A közjegyzők között elektronikus "szignáló" osztja szét a beérkező fizetési meghagyásokat. A beadás elektronikus űrlapon, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva történik. A határidők akkor kezdődnek, amikor az eljárási díj megérkezik a MOKK számlájára.
  • A kamara eljárási díjat szed a fizetési meghagyások után. A díj alapja a pénzkövetelés összege, annak 3 százalékát, de minimum 5 ezer és maximum 300 ezer forintot kell befizetni.
  • Az ügyintézési határidő elektronikus benyújtás esetén 3 (!) nap, papír alapú benyújtásnál pedig 15 nap. Az nem fordulhat elő, hogy a közjegyzői munka torlódása miatt hosszabb határidő teljen el, mert a rendszer a határidőben automatikusan kibocsátja a fizetési meghagyást az eljáró közjegyző nevében.
  • Ez után sem fogja senki sem vizsgálni, hogy a követelés jogos-e. (Ezt eddig sem vizsgálta bíróság!) Az adós a fizetési meghagyás után 15 napon belül eldöntheti, hogy jogos-e a követelt pénz, vagy sem. Ha nem, akkor vitathatja, és akkor már bíróságon kell tőle követelni a pénzt, és perré alakul az ügy. Ha nem reagál, az egyetértésnek számít és vagy fizet, vagy bírósági végrehajtóval szedetik be tőle a tartozást.
  • A fizetési meghagyás nem garantálja ugyan, hogy pénzhez is jut a kérelmező, de egyes esetekben meggyorsíthatja a fizetést.
  • Ha a jogerős fizetési meghagyásra nem fizet az adós, akkor következik a végrehajtás. Ezt viszont csak elektronikusan lehet kérni, erre 10 éve van a jogosultnak. A végrehajtási lapot a MOKK elektronikus közokiratként állítja ki, és szintén elektronikusan küldi meg a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamarának.
Az elmúlt időszakban évente 500-600 ezer fizetési meghagyást bocsátottak ki a bíróságok, ezeknek 80 százalékát nem vitatták. Most várhatóan nőni fog a kérvényezők száma. Ennek oka, hogy így garantáltan rövid időn belül eljut az adóshoz a felszólítás, ami jelentősen növeli a fizetési fegyelmet.

Mivel azonban a rendszer csak az egymillió forintnál kisebb pénztartozások gyorsításához használható, így a nagyobb értékű szerződések esetén megmaradt az eddig bírósági rendszer – ez a nagy „körbetartozások”-tól szenvedő építőiparban nem jelenti a fizetési problémák teljes megoldását.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan bármilyen kérdés merülne fel, ajánljuk Magyar Országos Közjegyzői Kamara a www.mokk.hu honlapján a részletek áttanulmányozását.


Budapest, 2010. június 2.
 

Tisztelettel:

    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Címei szerint bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő. Amellett, hogy munkáját és társadalmi feladatait magas szinten űzi, szívesen gyűjti, és nagy becsben tartja a szakmával kapcsolatban ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...