Repülőjegyről számla

Kedves Partnereink!

A légitársaságok jelentős része a repülőjegyek értékesítése során nem állított ki az áfatörvény előírásainak megfelelő számlát.
2016-tól azonban az Áfa törvény kimondja, hogy számla helyett számviteli bizonylatot kell kiállítani a nemzetközi légiforgalmi személyszállítás esetében. A jogszabály előírása szerint azonban, ha a vevő számlát kér, akkor kötelező részére a számlát kiállítani.

Az a gyakorlat, hogy eddig sem állítottak ki a légitársaságok számlát, nem jelentett áfa-kockázatot, mert a nemzetközi légiforgalmi személyszállítás áfa mentes szolgáltatás. Nemzetközi légiforgalmi személyszállítás mentessége akkor áll fenn, ha „akár az indulási hely vagy az érkezési hely, akár mindkettő nem belföldön van." [Áfa tv. 105. §].

A jogszabályváltozás azért érdekes, mert tisztázza az eddig, sok elszámolási kellemetlenséget okozó helyzetet.

A számviteli bizonylat alaki és tartalmi előírásai a Számviteli törvény 167. §-a tartalmazza. Ezt a szabályt azért is fontos ismerni, mert az alábbi ismérvek minden másra vonatkozó bizonylatnál is elszámolhatóság feltételei.
a)    „a bizonylat megnevezése és sorszáma vagy egyéb más azonosítója;
b)    a bizonylatot kiállító gazdálkodó (ezen belül a szervezeti egység) megjelölése;
c)    a gazdasági műveletet elrendelő személy vagy szervezet megjelölése, az utalványozó és a rendelkezés végrehajtását igazoló személy, valamint a szervezettől függően az ellenőr aláírása; a készletmozgások bizonylatain és a pénzkezelési bizonylatokon az átvevő, az ellennyugtákon a befizető aláírása;
d)    a bizonylat kiállításának időpontja, illetve kivételesen − a gazdasági művelet jellegétől, időbeni hatályától függően − annak az időszaknak a megjelölése, amelyre a bizonylat adatait vonatkoztatni kell;
e)    a (megtörtént) gazdasági művelet tartalmának leírása vagy megjelölése, a gazdasági művelet okozta változások mennyiségi, minőségi és − a gazdasági művelet jellegétől, a könyvviteli elszámolás rendjétől függően − értékbeni adatai;
f)    külső bizonylat esetében a bizonylatnak tartalmaznia kell többek között: a bizonylatot kiállító gazdálkodó nevét, címét;
g)    bizonylatok adatainak összesítése esetén az összesítés alapjául szolgáló bizonylatok körének, valamint annak az időszaknak a megjelölése, amelyre az összesítés vonatkozik;
h)    a könyvelés módjára, az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozás;
i)    a könyvviteli nyilvántartásokban történt rögzítés időpontja, igazolása;
j)    továbbá minden olyan adat, amelyet jogszabály előír.”


Tehát a repülőjegy értékesítése, azaz az adómentes nemzetközi légiforgalmi személyszállítás során kiállítandó bizonylat minimális adattartalom a következő:

  • a bizonylat sorszáma,
  • a bizonylat kelte,
  • a repülőút adatai,
  • a bizonylatot kiállító adatai,
  • a repülőjegy ellenértéke,
  • a vevő adatai.


A fenti adatok nélkül, vagy bizonylat nélkül (pl. csak egy banki utalás alapján) továbbra sem lehet elszámolni a repülőjegyeket. Amennyiben a légitársaság számlát állít ki, az minden további nélkül elfogadható számviteli bizonylatnak.

Jó volna még jóval több ilyen adminisztráció-csökkentésről hírt adni …


Budapest, 2016. január 28.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...