Számlában előforduló hibák javítása


Kedves Partnereink!

Az alábbiakban a számlák utólagos javításának előforduló eseteit vesszük sorra. (Forrás: Önadózó c. szakmai folyóirat 2011/01.)

A számlák javítására az alábbi módok léteznek:
  • áthúzás és föléírás: számítógépes számla esetén nem alkalmazható;
  • módosító számla kiállítás;
  • stronózás (érvénytelenítés) és új számla kiállítás;
  • csak stornózás (érvénytelenítés) új számla kiállítás nélkül.

  • A javítás módja annak függvényében is változhat, hogy a vevő visszaadta (I) vagy nem adta vissza (N) a számlát.

    Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló hibákat, s a javítás lehetséges módját ismertetjük. A könnyebb áttekinthetőség végett a fenti jelöléseket használjuk.

    A)

    Csak adatmódosítás: összeget, teljesítés dátumát nem érintő módosítás (pl. adószám, cím elírás). A teljesítés dátuma pedig mindig az eredeti.
    (I)      3     érvénytelenítő számla, utána új számla;
    (N)    2     tétel nélküli módosító számla.

    B)

    Teljesítés időpontját érintő javítás
    Ha a teljesítés időpontja a számlán szereplőnél régebbi, akkor nem kell javítani, mert a     vevő később levonhatja az adót, az nem jelent gondot.
    (I)      3     érvénytelenítő számla: (teljesítés dátuma az eredeti) utána új számla (teljesítés dátuma az új)
    (N)    2     tétel nélküli módosító számla: (teljesítés dátuma az új, de ez egyéb adatban meg kell adni a régit is)

    Elszámolása: A szállító az eredeti számla időszakára ingyenes önrevíziót nyújt be, csökkenti a fizetendő adóit. A módosító számla időszakára (átvétel időpontja!) fizetendőként vallja be, növeli a fizetendő adót. A vevő feltehetően nem csinál semmit.

    C)

    Az áfa alapjának növeléséből eredő módosítások
    A teljesítés dátuma minden esetben az eredeti időpont lesz.
    (I)      3     érvénytelenítő számla, utána új számla
    (N)    2     módosító számla

    Elszámolása: A szállító az eredeti számla időszakára önrevíziót nyújt be. A vevő legkorábban módosító számla kézhezvételének bevallási időszakában helyezheti levonásba a módosító számlán rá többletként áthárított adót.

    D)

    Az áfa alapjának utólagos csökkenése
    (I)      3     érvénytelenítő számla: (teljesítés dátuma az eredeti), utána új számla (teljesítés dátuma az új)
    (N)    2     módosító számla: (teljesítés dátuma az új)

    Elszámolása: A szállítónak a fizetendő adót csökkent tételként kell az adóbevallásába beállítani, legkorábban abban az adómegállapítási időszakban, amelyben az eredeti számlát érvénytelenítő vagy módosító számla a vevő személyes rendelkezésére áll (igazoltan át kell vetetni!).


    A vevő a fizetendő adója összegét növelő tételként állítja be annak az időszaknak a bevallásába, amelyben a módosító vagy érvénytelenítő okiratot kézhez kapja, de nem később, mint a módosító vagy érvénytelenítő okirat kibocsátásának hónapját követő hónap 15. napja.

    Az új teljesítés dátum gyakorlatilag a számla keltét jelenti, de a számla elszámolása a vevőnél a kézhezvétel időpontja, a hó végén postázott számlánál ez a következő hónap is lehet. A szállítónál az elszámolás időpontja ilyenkor az átvételének időpontja. Ezért fontos, hogy az ilyen számlát vagy tértivevénnyel kell feladni, vagy azt igazoltan (pld másolaton) át kell vetetni!

    Amennyiben a számla helyesbítése körül bizonytalanság lenne, célszerűbb előzetesen megkérdezni a könyvelőt, adószakértőt, adótanácsadót, mert egy számla javításának az esetleges újbóli javítása már kellemetlen, s az érintett üzleti partnerben is negatív érzéseket kelthet.


    Budapest, 2011. március 26.
     

    Tisztelettel:

     


        dr. Sallai Csilla
        Kamarai tag könyvvizsgáló






     


    Kapcsolódó dokumentumok:

    Vissza a hírekhez!


    A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

    Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

    Bővebben...

    Árfolyamok

    EUR
    CHF
    USD

    Kamatkedvezmény

    Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

    Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

    Bővebben...