Számlázási szabályok

Kedves Partnereink!

 

Többszöri határidő módosítás következtében 2018. július 1-től (most már vélhetően tényleg) bevezetésre kerül az ún. „online számlaadat szolgáltatási kötelezettség”.

 

Ekkortól az áfa-alanyok kötelesek egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany számára számlázó programmal kibocsátott számláik adattartalmáról elektronikus módon adatot szolgáltatni. A kötelezettség csak (!) azokra a számlákra vonatkozik, ahol a számlában szereplő ellenérték áfa-tartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Így, a kötelezettség - az általános mértékű 27 % áfa-val számolva - a nettó 375 000 forintos számlákat érinti.

 

A kötelezettség teljesítéséhez olyan számlázó programra van szükség, amely a számlaadatokat

  • azonnal, a számlakiállítást követően,
  • teljes mértékben automatikusan,
  • elektronikus úton,
  • XML formátumban,
  • egy külön erre a célra kialakított online felületen keresztül

képes továbbítani az adóhatóság részére.

 

Minden számlázó programot használó vállalkozásnak elemi érdeke, hogy a szükséges szoftverfrissítésekről a határidő előtt gondoskodjon.

Célszerű

  • nyilatkozatnak a beszerzése a számlázó programot kibocsátó vagy működtető cégtől, hogy a szoftver, illetve annak a cég által használt verziója megfelel a jogszabályi előírásoknak, valamint
  • tájékozódni az felől, hogy szükséges-e további technikai, beállítási, ellenőrzési feladatokat még elvégezni.

 

A vállalkozások számára – a megfelelő felkészülésen túl – a számlázási adatoknak az előírt formátumban történő továbbítása nem fog további feladatot jelenti, mert a számlázó programok az adattovábbítást automatikusan végzik.

 

A kézzel kiállított („számlatömb” vagy „számla-szett”) számlázás esetén számlákról az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Ha a kézzel kiállított számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz, akkor az adattartalom továbbítására csupán 24 óra áll rendelkezésre.

 

Az időben nem jelentett számla esetén a NAV számlánként 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki! Az ellenőrzés technikailag egyszerű és automatikus lehet, hiszen a számla dátuma és a számlaadatok NAV-hoz történő megérkezése könnyen összevethető lesz. Éppen ezért lesz nagy szerepe

  • az esetleges technikai (pl. adatátviteli) problémák megfelelő dokumentálásának, illetve
  • a vállalkozások részéről a szabályszerű és tudatos számlázásnak.

 

A beküldött adatok az adóhatóságnál kontroll-folyamatokat indíthatnak el, amelyek akár további ellenőrzéseket is maguk után vonhatnak. Ilyen indikátor lehet:

  • nem a vállalkozás bejelentett tevékenységi körébe tartozó értékesítésről kiállított számla;
  • a vállalkozás méretével, rendelkezésre álló kapacitásaival nem összhangban álló számlázás;
  • gyakori vagy atipikus számlahelyesbítések;
  • valami miatt már a NAV látókörében lévő vállalkozásoktól vagy azok irányába történő számlázás;
  • nem a kiállítás időszakában befogadott számlák.

 

A kockázatok mellett adatszolgáltatási kötelezettség előnye az adózók számára, hogy:

  • számlabefogadóként lekérdezhetők lesznek az adózó nevére kiállított és lejelentett számlák, így ez megkönnyítheti a befogadott számlák ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a vállalkozások számára;
  • a NAV a támogató eljárás keretében előzetesen – szankció nélkül - felhívhatja a figyelmet esetleges hibás gyakorlatra.

 

A jogkövető magatartást, illetve az esetleges következmények megelőzése végett minden vállalkozásnak célszerű a számlázási rendszerét áttekinteni és a számlázást végző munkatársak szabályismeretét felfrissíteni.

Ezekben a számviteli és adózási szakemberek tanácsadó tevékenységük keretében segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások számára.

 

Budapest, 2018. április 3.

 

 

Tisztelettel:

 

dr.Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...