SZJA-bevallások

Kedves Partnereink!

 

2018. évtől a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. Így azoknak a munkáltatóknak, amelyek eddig vállalták a munkáltatói adómegállapítás elkészítését, 2018. január hónapjában nem kell nyilatkoztatniuk a munkavállalókat arról, hogy szeretnének-e élni a munkáltatói adómegállapítás lehetőségével

 

Abban nincs változás, hogy minden munkáltatónak és kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és a dolgozóknak 2018. január 31-éig át kell adniuk a 2017 évre vonatkozó elszámolt és kifizetett jövedelmekről az igazolást.

 

A magánszemélyek az adóbevallásukat két módon készíthetik el a jövőben:

  • önállóan – a megkapott igazolások alapján
  • NAV tervezet segítségével.

 

Önállóan készített SZJA bevallás

 

A NAV honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program segítségével lehet 17SZJA bevallást elkészíteni és benyújtani.

Továbbra is létezik a papír alapú bevallás. Ehhez nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálati irodáiban lehet kérni (17SZJA nyomtatvány)

 

NAV tervezet alapján készített bevallás

 

Ez a módszer már az előző évben is sikeres volt, amikor is a NAV a munkáltatók és kifizetők lejelentett adatai alapján összeállítja az adóbevallást. A tervezetek 2018. március 15-étől az ügyfélkapuval rendelkező személyek részére elérhetőek lesznek az alábbi oldalakról:

www.nav.gov.hu

www.magyarorszag.hu

Mindkét oldalról elérhető az eSZJA oldal.

Az adó 1+1 százalékának felajánlására az eSZJA felületen szintén lehetőség van 2018. május 22-éig.

 

Azok a személyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval nyitni, 2018. március 15-éig kérhetik, hogy a NAV papír alapon küldje meg számukra az adóbevallási tervezetet. A kérelmet kötetlen formában lehet benyújtani, de a beazonosítás végett szükséges szerepeltetni benne a adóazonosító jelet és a születési dátumot. A kérelem benyújtás történhet:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;
  • levélben kötetlen formában,
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
  • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

 

Fontos szabály: ha a magánszemély 2018. május 22-éig nem fogadja el, nem egészíti ki, nem javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor a NAV által összeállított adóbevallási tervezet adóbevallássá válik!

Az időpont után már csak önellenőrzéssel lehet az SZJA bevallást javítani, módosítani.

 

Bár az adóhatóság nagyon sok segítséget megad a bevallások elkészítéséhez, de továbbra is lehetnek olyan bonyolultabb adózási esetek, amikor célszerű adótanácsadó, adószakértő segítségét kérni a bevallás összeállításához. Ezek az esetek lehetnek – a teljesség igénye nélkül:

  • egyéni vállalkozók;
  • adószámos magánszemélyek;
  • forgalmai adó fizetésére kötelezett magánszemélyek
  • mezőgazdasági őstermelők;
  • ingatlan értékesítést (bonyolultabb konstrukcióba végző) személyek;
  • külföldi illetőségű magánszemélyek;
  • külföldről is jövedelemmel rendelkezők.

 

 

Budapest, 2018. február 12.

 

Tisztelettel:

 

 

dr.Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

BNI tagságom egyik nagy előnyének tartom, hogy megismertem dr. Sallai Csillát és a Stallum Kft-t, akikkel stratégiai partnerséget kötöttünk.  Csilla  cége nem egy átlagos könyvelő iroda, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...