Támogatások

Kedves Partnereink!

 

Ahhoz, hogy egy vállalkozás – akár már a pályázatírás időszakában -helyesen mérje fel a támogatás pénzügyi hatását, tisztában kell lenni a vonatkozó előírásokkal.

 

Adott támogatások elszámolása

Az adott támogatásokat pénzügyi rendezéskor (kifizetéskor) kell elszámolni. Egy másik vállalkozásnak adott támogatást a támogatást nyújtó fél az egyéb ráfordításai között számolja – függetlenül attól, hogy milyen célra adták.

 

Kapott támogatások elszámolása

 

3 féle támogatási típust kell megkülönböztetni. Hogy milyen jellegű egy támogatást, az a pályázat és/vagy a támogatás mögött álló szerződés tartalmazza.

 

1 – Tőketartalékba kerülő támogatások

 

Tőketartalékba csak jogszabályi előírás alapján kerülhet fejlesztési támogatás elszámolásra. Ide tartoznak a Szakképzési Alapból és az EMVA uniós forrásból kapott támogatások. Hatásuk az eredményre, illetve a mérlegre:

  • Csak a mérlegfordulónapig befolyt támogatást lehet elszámolni (igénylés alapján nem lehet).
  • A saját tőkét fogják növelni, így hatásuk nem jelentkezik meg a cég eredményében.
  • Ha valamilyen feltétel teljesítéséhez kötik, akkor lekötött tartalékba kell átvezetni, amelyet csak a feltétel teljesülésekor lehet felszabadítani. Így csak ez után lehet a tőketartalék címén kapott pénzt kivonni a cégből – például a jegyzett tőke leszállítása révén – amikor már visszakerült a tőketartalékba.

 

2 – Fejlesztési támogatások

 

Azok a támogatások, amelyeket jellemzően valamilyen tárgyi eszköz vagy immateriális jószág megszerzéséhez igényelnek.

  • Ezeket a támogatásokat pénzügyi rendezésekor (amikor befolyik) bevételként kell elszámolni.
  • Ha a támogatás a következő üzleti évben, de a mérlegkészítés időpontja előtt folyik be, de a fejlesztésből megvalósuló eszközt előző év(ek)ben használatba vették (aktiválták) és így értékcsökkenési leírást számoltak már el, akkor sem lehet a támogatást megelőző üzleti évre elszámolni (a költségek, ráfordítások ellentételezése csak a befolyás üzleti évétől kezdődik, nincs önellenőrzés).
  • A bevételként elszámolt támogatást időbelileg el kell határolni. A támogatásonként kimutatott halasztott bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségkénti, illetve ráfordításkénti elszámolásakor kell megszüntetni.
  • Meg kell szüntetni a fejlesztési támogatás miatt kimutatott halasztott bevételt a támogatás visszafizetésekor is.

 

3 -Költségek ráfordítások ellentételezésére kapott támogatások

 

Ezek a támogatások a vállalkozásban felmerült költség vagy ráfordítás ellentételezését szolgálják. Sokszor nehéz az ilyen jellegű támogatásokat az árbevételtől megkülönböztetni, de a különválasztás viszont számviteli és adózási okból igen fontos. Az így kapott pénz (vagy bármilyen más eszköz) nem számít ellenértéknek, tehát nincs mögötte teljesítmény, szolgáltatás, termékértékesítés. Itt is különböző fajta támogatásoklehetnek:

  • A jogszabály alapján járó támogatások esetén egyéb bevételként kell elszámolni a befolyt, illetve az üzleti évhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig igényelt - csak normatív jellegű - támogatás összegét. Ha azonban a költség a tárgyévben, vagy az azt megelőző években még nem merült fel, akkor a támogatást időbeli leg el kell határolni - feloldása a költség felmerülésekor esedékes.
  • Egyéb támogatások azon támogatások, amelyek nem tartoznak az előbbibe, és amennyiben az a tárgyévhez vagy a tárgyévet megelőző üzleti évhez kapcsolódnak, befolyáskor számolhatók el. Ha az elszámolás mérlegkészítés időpontjáig megtörténik, akkor a járó összeg elszámolható az előző évre. Ez a megengedő fogalmazás egy vállalkozási döntési lehetőséget jelent – ilyenkor célszerű az adott cég jövedelmi helyzetének az elemzése.
  • A pályázat útján elnyert támogatásokra az utólagos finanszírozás a jellemző, azaz a költségek, ráfordítások előbb felmerülnek és a hozzá kapcsolódó támogatás későbbi év(ek)ben folyik be.

 

A felmerült költséget nem lehet időbelileg elhatárolni, ha a támogatás nem kerül elszámolásra. Ebben az esetben lehetőség nyílhat arra is, hogy a felmerült költséget alapítás-átszervezés aktivált értékeke címén aktiválják. A fenti összefoglaló alapja a számvitelről szóló 2000. évi C törvény, illetve a Penta Unió évzárással foglalkozó írása.

http://www.penta.hu/blog/a-2016-os-uzleti-ev-zarasa

 

A számviteli szakemberek – az erre a kérdéskörre vonatkozó külön szerződésük alapján - a pályázat előzetes dokumentumai és a támogatási szerződésben foglaltak alapján segítséget tudnak nyújtani a vállalkozásoknak

  • a pályázatokon való részvétel realitásának felméréséről;
  • a támogatás eredményre gyakorolt hatásának tervezésében;
  • a támogatásokkal való elszámolás szabályszerűségének biztosításában. Jobb előzetes konzultációval felmérni a lehetőségeket és kötelezettségeket, mint helytelen vezetői döntéssel kockáztatni a vállalkozás gazdálkodását.

 

Budapest, 2017. március 8.

 

Tisztelettel:   

 

dr. Sallai Csilla   

Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...