Ügyvédi letét

Kedves Partnereink!

Az ügyvédi letét is olyan fogalom, amellyel csak bizonyos ügyletek kapcsán találkozunk az üzleti vagy magánéletünk során. Ügyvédi letét esetén az ügyfelek a jogügylet biztonságos lebonyolításáig tartják a pénzt az ügyvédnél. Az érintett ügyletek három csoportba sorolhatók:

  • Ingatlanok adásvételénél

Ez lehet a vételár teljes összege vagy meghatározott része.
Ha az eladó biztos akar lenni abban, hogy az ingatlan átadásakor megkapja vételárat, akkor kérheti, hogy a vevő ügyvédi letétbe helyezze a pénzt. A vételár ki nem fizetéséig a tulajdonjog nem kerülhet bejegyzésre. Ha az ingatlanon jelzálog van, s az eladónak a vételárból ki kell fizetnie korábbi hiteltartozását, az ügyvédi letét garantálja, hogy az adásvétel lezárásáig a pénz biztonságban van.

  • Válóperek esetén

A tulajdonközösség megszüntetése ennek az eszköznek a segítségével történik.

  • Gazdasági ügyekben

Valamely szolgáltatás vagy termék átadására csak akkor kerül sor, amennyiben annak ellenértéke az átadást megelőzően – a szerződésben meghatározott feltételek teljesüléséig - ügyvédi letétbe kerül.
A MÜK szabályzata szerint az ügyvédeknek a náluk elhelyezett letéteket – a saját pénzüktől elkülönített - ún. letéti számlán kell pénzintézetnél tartani. Az ügyvéd maga dönt, hogy mely banknál nyitja meg a letéti számlát. Az ügyvéd a letéti számlán elhelyezett pénz kamataival és a költségeivel köteles elszámolni a megbízójának.

A megrendült pénzügyi bizalom időszakában felmerült a kérdés, mennyire vannak biztonságban az ügyvédi letétben elhelyezett pénzek. Az Országos Betétbiztosítási Alap – az ügyvédi letétekre az általános szabályok szerint - személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 13 millió forint összeghatárig fizet kártalanítást.


Budapest, 2010. november 23.

Tisztelettel:

    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

BNI tagságom egyik nagy előnyének tartom, hogy megismertem dr. Sallai Csillát és a Stallum Kft-t, akikkel stratégiai partnerséget kötöttünk.  Csilla  cége nem egy átlagos könyvelő iroda, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...