Ügyvédi letét

Kedves Partnereink!

Az ügyvédi letét is olyan fogalom, amellyel csak bizonyos ügyletek kapcsán találkozunk az üzleti vagy magánéletünk során. Ügyvédi letét esetén az ügyfelek a jogügylet biztonságos lebonyolításáig tartják a pénzt az ügyvédnél. Az érintett ügyletek három csoportba sorolhatók:

  • Ingatlanok adásvételénél

Ez lehet a vételár teljes összege vagy meghatározott része.
Ha az eladó biztos akar lenni abban, hogy az ingatlan átadásakor megkapja vételárat, akkor kérheti, hogy a vevő ügyvédi letétbe helyezze a pénzt. A vételár ki nem fizetéséig a tulajdonjog nem kerülhet bejegyzésre. Ha az ingatlanon jelzálog van, s az eladónak a vételárból ki kell fizetnie korábbi hiteltartozását, az ügyvédi letét garantálja, hogy az adásvétel lezárásáig a pénz biztonságban van.

  • Válóperek esetén

A tulajdonközösség megszüntetése ennek az eszköznek a segítségével történik.

  • Gazdasági ügyekben

Valamely szolgáltatás vagy termék átadására csak akkor kerül sor, amennyiben annak ellenértéke az átadást megelőzően – a szerződésben meghatározott feltételek teljesüléséig - ügyvédi letétbe kerül.
A MÜK szabályzata szerint az ügyvédeknek a náluk elhelyezett letéteket – a saját pénzüktől elkülönített - ún. letéti számlán kell pénzintézetnél tartani. Az ügyvéd maga dönt, hogy mely banknál nyitja meg a letéti számlát. Az ügyvéd a letéti számlán elhelyezett pénz kamataival és a költségeivel köteles elszámolni a megbízójának.

A megrendült pénzügyi bizalom időszakában felmerült a kérdés, mennyire vannak biztonságban az ügyvédi letétben elhelyezett pénzek. Az Országos Betétbiztosítási Alap – az ügyvédi letétekre az általános szabályok szerint - személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 13 millió forint összeghatárig fizet kártalanítást.


Budapest, 2010. november 23.

Tisztelettel:

    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...