Ügyvezetői státusz csalárd célú megszüntetése

Kedves Partnereink!

 

Gyakran forog közszájon egy – most már jogszerűen is minősített – tévhit, azaz, hogy egy ügyvezetőváltással elleplezhető egy gazdálkodó csalárd viselkedése. Gyakran fognak a jövőben az adótanácsadók, illetve a gazdasági joggal foglalkozó szakemberek a Bhar. I. 1.465/2016 számú ügyre hivatkozni.

 

A nevezett ügyben az érintett gazdasági társaságok utóbb bejegyzett ügyvezetői nem kapták meg a társaság iratait, a bizonylatokat, a számlákat, a cég könyvelését, vagyis ténylegesen nem kerültek kapcsolatba a céggel. Ez mellett azonban a régi management továbbra is az eladást követően diszponált a cég felett.

 

A Kúria kifejtette, hogy az ún. közvetett tettesség megállapításának van helye, ha az elkövető mást, eszközként használ fel a bűncselekmény elkövetéséhez. Töretlen a bírói gyakorlat annak megítélésében, hogy az adócsalást közvetett tettesként olyan személy is elkövetheti, akinek nincs jogi kötelezettsége nyilatkozattételre. Így a gazdasági társaságnak az az ügyvezetője is, akinek ez a minősége az adóév vége előtt megszűnt.

 

A számviteli és adózási szakemberek gyakran hívják fel a figyelmet az ügyvezetői felelősségre, illetve arra, hogy milyen jogkövetkezményekkel járhat a jogszabályok megkerülése. Talán az egyedi bírósági esetek vagy a Kúria döntéseinek ismertetése is segítheti a jogkövető magatartást gyakorlókat is a csalárdságok felismerésében, az azok ellen való védekezésben.

 

Budapest, 2017. április 19.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló  


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Címei szerint bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő. Amellett, hogy munkáját és társadalmi feladatait magas szinten űzi, szívesen gyűjti, és nagy becsben tartja a szakmával kapcsolatban ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...