Változás a számlázási rendszerben

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!

A nemzetgazdasági miniszter 2010. szeptember 27-ével hatályon kívül helyezte azt a rendelkezését, amely szerint „a számlázó programnak adattartalmának papírra nyomtatása során biztosítania kell, hogy a számla eredeti és másolati példánya egymástól megkülönböztethető, és eredeti példányként csak egy példányban legyen nyomtatható”.
A változtatással az EU-ban is elfogadott normákhoz igazodott az eddig az EU szabályoknál szigorúbb magyar szabályozás.
 

Továbbra is a követelmény a szigorú számadás alá vonás és a számlapéldányok hiánytalan elszámolása, azonban ennek módjára vonatkozóan nincs hatályos jogszabályi rendelkezés. A számla kibocsátója belátása szerint dönthet, miként kíván e követelménynek megfelelni. Továbbra is alkalmazható az a már megszokott megoldás, amely szerint az egyes számlákon továbbra is feltünteti a példányszámokat, illetve annak eredeti, vagy másolati jellegét. Ekkor nincs semmi teendő, tovább lehet folytatni a kiszámlázást a korábbi számlázó szoftverrel.

A számla kibocsátója dönthet úgy is, hogy nem kívánja folytatni a korábbi gyakorlatot, és olyan számítógépes programot alkalmaz, amely a számlapéldányszámok rávezetése nélkül bocsátja ki a számlát. Ez esetben azonban kérdéses, hogy a vállalkozó milyen módon tud megfelelni a számlákra vonatkozó szigorú számadás, illetve a számlapéldányok hiánytalan elszámolására vonatkozó, továbbra is hatályos követelményeknek.

A fentiek alapján a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, ha a vállalkozás az eddig bevált és a régi, illetve az új, enyhébb számlázási szabályoknak is megfelelő számlázó programmal folytatja a továbbiakban is a kimenő számlák kiállítását.
Abban az esetben, ha változtatni szeretni, kellő körültekintéssel kell eljárnia.



Budapest, 2010. november 12.

 Tisztelettel:
 
 dr. Sallai Csilla
 Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...