Elvesztett nyomdai úton előállított számla

Érdemes figyelemmel lenni a nyomdai úton kiállított számlákra, mert azok elvesztése igen komoly szankciókat vonhat maga után.

Adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvény 172 § (20a):

Az adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget. Amennyiben az adózó iratmegőrzési kötelezettségének a nyomdai úton előállított számla, nyugta megőrzésének elmulasztásával nem tesz eleget, függetlenül attól, hogy a számla, illetve nyugta felhasználása ténylegesen megtörtént-e, a kiszabható mulasztási bírság összege magánszemély esetén 200 ezer forint, más adózó esetében 500 ezer forint és a hiányzó számlák, illetve nyugták számának szorzata által meghatározott összegig terjedhet.

 

Tehát egy elvesztett 50 lapos számlatömb után a vállalkozásnak akár 25 millió forint bírságot kell fizetni. Noha a rendelkezés 2012 óta hatályos, senki nem tudta elképzelni, hogy érvényesítsék a maximális összeget. A szakmát elborzasztotta az a hír, hogy a közelmúltban valóban ilyen mértékű mulasztási bírsággal sújtottak egy adóalanyt. Természetesen nem ismerjük az eset körülményeit, de már maga a tény is megdöbbentő.

A törvényalkotói szándék – vélhetően – az volt, hogy ténylegesen kiállították a számlákat, de a vállalkozó eltitkolta a bevételét, és gyakorlatilag az eltitkolt bevétel utáni áfa-összegre (és egyéb adókra) nyújt fedezetet a bírság. Ha azonban visszaszámolunk, életszerüűtlenül magas összeg jön ki eltitkolt árbevételként.

 

Minden esetre nem árt a körültekintés a számlák megőrzésénél és a kézi számlák helyett célszerűbb lehet számlázó programot alkalmazni.

 

http://sarcharc.blog.hu/2015/09/02/ha_elvesztettuk_nyugta-_vagy_szamlatombunket    Vissza!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék