„Kinek milyen ajándékot vegyek?”

Sokakban merül fel ez a kérdés így karácsony környékén. A pandémia miatti kényszerű korlátozások miatt nem tudunk a szokott módon az üzletekben nézelődni vagy a karácsonyi vásárokban korzózni, ezért így próbálunk némi segítséget adni a vásárláshoz.

 

Lehet, hogy egy mai gyermek számára meglepő, de nem volt mindig internet és nem voltak mindig honlapok, ahonnan erről-arról tájékozódni lehetett. Viszont akkor is próbáltak a kereskedők minden lehetőséget megragadni, hogy a termékeik hírét eljuttassák a vevőiknek. Ennek a hírverésnek a kézzelfogható eszközei a céges, fejléces számlák voltak, amelyen a kereskedők, mesterek a portékáikat igyekeztek felsorolni vagy bemutatni.

Először is nézzünk pár nagyobb üzletházat (mai szemmel nézve bevásárlóközpontot), ahol többféle árucikket is be lehetett szerezni.

 

Elsőként ajánljuk az Andrássy út 39. szám alatt lévő PARISI NAGY ÁRUHÁZ-at, amelyet áruház formára 1909-ben a Terézvárosi Kaszinóból alakítottak ki. A szecessziós homlokzatán azóta is megakad a tekintetünk, amikor arrafelé járunk. Az új funkcióval bíró épületben 1911-ben kezdődött meg az árusítás. Ez volt az ország első modern áruháza, amely átriumos elrendezésével, egylégterű ötemeletnyi magasságával, fedett üvegudvarával és az üvegfalú, tükrös felvonókkal vonzotta vásárolni vágyó közönséget.

 

Innen elindulhatunk a belváros felé, ahol a Városháztér 8. szám alatt találhatjuk KOLLARITS JÓZSEF ÉS FIAI – császári és királyi udvari szállítók – vászon, fehérnemű és szövött áruk raktárát és üzletét, amelyet az „YPSILANTI”-hoz címeztek. A vállalkozást 1803-ban alapították, s így a működésének a századik évében már joggal birtokolta a belváros egyik ragyogó épületét és az ezredéves országos kiállításon méltán lett az állami nagy aranyéremmel kitüntetve.

 

De maradjunk a belvárosban. A Kossuth Lajos és Újvilág utcza sarkán találhatjuk a „fő és székváros legnagyobb nói divat- és confectio-áruházát”. WEISS GYULA igyekezett mindenki számára elérhetővé tenni termékeit a számláján is hirdetett „OLCSÓ SZABOTT ÁRAK” és a „LEGOLCSÓBB BEVSÁRLÁSI FORRÁS” ígéretével. Hogy az ajánlat mennyire volt valós? 1904-ben egy téli felöltő 52 koronába került.

 

A hazai termékeket előnyben részesítő vásárlók számára ajánljuk a KOCH TESTVÉREK üzletházát, amely a Károly körút 26. szám alatt működött. Jelmondata: „KORSZERŰ ÍZLÉS, NAGY VERSENYKÉPESSÉG”. Az üzlet termékválasztéka igen széles volt, mert beszerezhető volt itt szinte minden alkalomra férfi, fiú és gyermekruházat. A széles árukinálatból már a számlán is ízelítőt kaphattunk, azaz voltak itt vadász- és sportruházatok, vízmentes felöltők, svéd bőrruházati cikkek, utazó-, városi és gazdasági bundák, tailor made-ek, leányruhák, libériák. Emellett helyben vásárolható szövetekből, kelmékből a szabászatban meg is lehetett a ruhákat varratni.

 

Ha a nagyáruházak széles választákában nem sikerült megtalálni a kedvünkre valót, választhatunk egyedi termékeket kínáló üzleteket, márkaboltakat is.

Szívből ajánljuk SALZER SALAMON üzletét a Király utcza 29. vagy a Nagymező utcza 28. szám alatt, ahol üveg-, porcellán- és lámpa vásárolható. A széles választékot a helyben lévő raktárkészlet biztosította.

 

Az urak kellő megjelenéséhez feltétlenül szükséges (volt) az alkalomhoz illő kalap! Érdemes betérni VACHA JÁNOS kalapos mesterhez, a Muzeum körut 43. szám alá. Akinek a cím így nem volt egyértelmű, annak számára: Geist-féle ház talán némi segítséget jelenthetett. A gazdagon felszerelt raktárban megtalálhatók a saját készítményű és külföldi gyártmányú nemez- és selyemkalapok, cilinderek, szőrme-, vadász-, utazó és házisapkák.  Mint különlegesség kapható itt valódi Hammerli bőrkeztyű (Pécs) és esőernyők csakis honi gyártmányban.

 

Ha számba vesszük a megajándékozandó családtagokat, ne feledkezzünk meg a nagypapáról sem. Neki ADLER FÜLÖP és FIAI kereskedésében – Deák Ferenc utca 23. – vehetünk valódi tajt- és borostyánkőpipákat. A vásárlásra már jó előre felkészülhetünk, ha megtartottuk az előző beszerzésnél kapott jegyzéket, hiszen ez katalógusszerű reklámlapként is szolgálhat a következő választásnál.

 

De minőségi ajándékozni valóért nem kell feltétlen a székes fővárosba jönni. Ha Szegeden járunk, akkor melegen ajánljuk az Aradi utcza 4. szám alatt található JOVANOVITS és LEITENBOR (ezelőtt Nedelykovits Milán) nevéhez kötődő a "Fehér Kakashoz" címzett fűszer, csemege, gyarmat, tea, rum, bor, cognac, liszt és festék kereskedést.

 

Nagykőrösön is vásárolhatunk FENYVES JÁNOS fűszer és csemege kereskedésében márkás teákat. Ha már betértünk ide, akkor azért a napi fogyasztási cikkeket - mint például petróleum - is beszerezhetjük itt.

 

Az árukat messze földről megrendelhetjük. Kényelmes postai kiszállítással szerezhetünk be - példának okáért - könyveket. Ajánljuk Nagy-Kikindán RADAK JÁNOS Könyvkereskedő és könyvnyomdáját, amelyből a megrendelt áruk az 1905-ben kelt postai föladó-vevény tanúsága szerint meg is érkeztek. Persze, jogos a bizalmatlanság a távoli, ismeretlen üzlettel szemben – éppen ezért megnézhetjük a könyvkereskedés belsőjét a számla hátulján lévő korabeli lenyomatról.

 

 

Reméljük, hogy mindenki számára sikerült megfelelő ajándékot választani (a XX. század első évtizedéből)!

 

Ne feledd: a múlt értékeinek tisztelete a stabil jelen és a konstruktív jövő alapja!

 

dr. Sallai Csilla & Dr.Seifert Tibor

 

 

 

 

 

 


 További szakma anno cikkek

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...