A magyar kézművesség egyik nagy alakja:

Angster József – magyar orgonakészítő mester és dinasztiaalapító. Európa egyik legnevesebb és Közép-Európa egyik legkeresettebb orgonagyártója, a magyar iparművészet kimagasló alakja, aki 1866-ban Pécsett telepedett le és megalapította orgonakészítő cégét.

 

Az Angster orgona- és harmóniumgyár 1867–1949 között működött Pécsen, a Mária utca 35. és a József utca 30. szám alatt, melyben a család öt férfi tagja – főként Angster József és fia – nyolc évtized alatt 1300 orgonát és 3600 harmóniumot készített.

Az 1890-es évek elején 50-60 munkás, az első világháború előtt már 120 ember dolgozott a gyárban.

S ahogy kezdtük is mondókánkat: Tarany község 1200 főt számláló település, amely a horvát határnál, Nagyatádtól 8 km-re található. A község katolikus temploma részére 1911 januárjában Angster József cége egy költségvetést nyújtott be új orgona építésére.

Az orgona el is készült – megcsodálhatjuk a község templomát megltátogatva.

 

A költségvetés 3 lapos egybefűzött dokumentum, amely tartalmazza a hangszer leírását, illetve annak tételes beárazását. Az 582 sípot tartalmazó „orgonamű ára csomagolás, vasúti szállítás, a szerelők útiköltsége és a mű felállításával együtt 4.700 korona.

Az ajánlatot maga Angster József írta alá, jóllehet a gyárat 1903-tól az alapító fiai, Emil és Oszkár vették át.

 

A kissé megsárgult, költségvetés borító lapján a gyár míves grafikával ellátott képe látható. A gyár méltán volt büszke az elért eredményeire, mint például az állami aranyéremre, vagy arra, hogy kizárólagos szabadalmával csak első díjakkal lett kitüntetve.

 

 

 

 

A céget az 1896-os millenniumi kiállításon aranyéremmel jutalmazták. A több mint 100 év alatt kissé megfakultak a dokumentumon lévő aranyozott jelvények, de Ferenc József arcképét vagy az angyalos címert még jól fel lehet ismerni.

 

 

 

 

 

 

 

Bár akkor már az országban és szerte Európában ismert volt a cég, de a költségvetés mellé egy részletes általános feltételeket tartalmazó részt is csatoltak, amelyekben az orgonamű részletei mellett helyet kaptak jótállási és fizetési feltételek is. Ez utóbbiban ismert elszámolási eszközökkel találkozhatunk: „A megrendeléskor az ár egynegyed része, a többi az orgona átadásakor. Az orgona árának 10 %-a biztosítékul egy évre visszatartható, mely összeg után a megrendelő fél 6 % kamatot fizet.”

 

Egy ilyen régi szép iromány is arra inti az utókort, hogy bár lehet egy üzem terméke kiváló, de ez mellett az onnan kikerülő dokumentumokban is célszerű az igényességre törekedni.

 

A múlt értékeinek tisztelete a stabil jelen és a konstruktív jövő alapja.

 

 

Forrás: Wikipédia és SASE Kft tárgyi gyűjtemény

 További szakma anno cikkek

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...