Angyali pénzügyek

Angyali pénzügyek

 

„Te egy földre szállt angyal vagy” - ígyen köszönte meg a minap egy pénzügyes hölgynek a főnöke a munkáját. S a főnök hasonlata nem is állt messze a valóságtól, mert a régmúlt pénzügyi tárgyú dokumentumain sokszor találkozunk angyal-ábrázolással.

 

Nézzünk most ezek közül meg néhányat!

1.

Kötvény Első Magyar Általános Biztosító Társaság Budapesten. Biztosítás az ember életére (1925) Budapest vagy 856 ua (1934) Szeged.

2.

Ercsi Diebálla György * A Szent Háromsághoz címzett gyógyszertárának díszes fejléces számlája (1865)

3.

André Kovas üzleti levele Párizsból, francia nyelven. Fejléc ritka szép. (1905)

4.

Magyarországi jószív-Egyesület és Erzsébet királyné Sanatorium sorsjegykölcsöne. Magyar-német nyelvűek. Budapest. (1888)

5.

Hartmann Sándor Elektronikai és mechanikai intézet névjegykártyája – hátulján jegyzék, azaz számla (1905)

6.

Joannovits Döme , valódi perzsa-és smyrna szőnyegek, valódi angol plaidek és kocsitakarók stb. (1899)

7.

Magyarországi Jószív-egyesület A M.Kir Pénzügyiminisztérium által jóváhagyott sorsjegykölcsön - 2 forintról - 1888. július 31. Érdekessége, hogy aláírta a könyvvezető is az eredeti kibocsátást. - szárazbélyegzővel - Összes kibocsátás 750.000 db.– (1888)

8.

Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárának Vezérügynöksége által kiállított fizetési értesítés "kiegyenlíteni szíveskedjenek" * Dekoratív fejléces papíron (1899)  Koronás címerrel

9.

Gróf Keglevich István utd. Promontori Cognag- és Borszesz -gyára * számla postai föladó vevény mellékelve Körmendre (1892)

 

Angyal a címerben

Az 1867-es kiegyezés után kialakult a kiscímer (a mai címer), majd az 1868-as horvát kiegyezés után kialakult a középcímer (a kiscímer pajzsa, körülötte a társországok címerei, az egészen a korona). Ennek 1874-től, az ünnepélyes változatán jelenik meg a két angyal pajzstartóként. Az 1915-ös hivatalos címer a középcímer a két pajzstartó angyallal (az angyalok már más szögben vannak, nem annyira díszesek). Ez van 1918 október végéig. 1919 végén Horthy a kiscímert állítja vissza a két pajzstartó angyallal, ami 1938-ig volt. 1938 végétől 1944 október végéig az 1915-ös címer volt. Ez volt az utolsó angyalos címer. Ferenc József királyi jelmondata volt: "Bizalmam az ősi erényben." Ezért, mintegy az erényt jelképezve kerül rá a címerre 1867 után, Ferenc József megkoronázása után, a két angyal pajzstartóként. (Pl. az 1 krajcároson már 1868-ban.)  További szakma anno cikkek

Több mint egy éve ismerem dr Sallai Csillát, és sokszor lenyűgözött, hogy mennyire napra kész a változásokban, és milyen sok ötlete van arra, hogy legyen rendben egy cég könyvelése. Az, hogy 12 fővel dolgoznak, objektíven ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...