Budapest Székesfőváros Elektromos Művei számlák

Budapest Székesfőváros Elektromos Művei számlák

Ma természetes dolog, hogy felkapcsoljuk a villanyt, villamosenergiával működő gépeket, berendezéseket használunk.

 

 

Nehéz elképzelni, hogy 70-80 éve még reklámokkal kellett a fogyasztókat biztatni, hogy elektromos árammal működő berendezéseket vásároljanak és használjanak. Minden havi villanyszámla első és hátsó oldalán – a kor hangulatát idéző – színes nyomatok hívták fel a figyelmet az elektromos berendezések használatára.

 

Gyűjteményünk kedves darabjai azok az 1937. augusztus 1 - 1941 január 1 közötti időszakra szóló áramszámlák, amelyeken ezek a reklámok megtalálhatók. A számlák a Szent Imre herceg útja (ma Villányi út) 111.a. számú Társasház alagsorában lévő 4801/3. hrsz. címre szólnak. A címzésben ki lehetett választani a megfelelő megszólítást is: „Nagyméltóságú”, „Méltóságos”, „Nagyságos” vagy „Tekintetes”… „úrnak/úrnőnek”.

Havi rendszerességű leolvasással számolták el a valós fogyasztást. Az áram díja 40 fillér volt. Így havi szinten a nyári hónapokban 4-8 aranypengő, míg a téli hónapokban 10-15 aranypengő között mozgott a villanyszámla. De mennyit is jelentett ez akkor? Összehasonlításul: 1938-ban 38 fillér volt egy kiló kenyér. Tehát egy kilowattóra elfogyasztott villamos áram megközelítőleg egy kiló kenyér árával ért fel.

 

 

 

S hogy az árak mellé a jövedelmeket is viszonyítsuk, elég a kor mára szállóigeként fennmaradt kupléjára gondolni: „Havi kétszáz pengő fixszel, az ember könnyen viccel” Ennyi jövedelemből már az egész családot kényelmesen el lehetett tartani, mert – persze csak becsült számításokkal, arányokkal számolva – ez ma megközelítőleg 600 ezer forintos havi jövedelmet jelentene.

 

Lássunk most még néhány korabeli reklámot ezekről a számlákról.  További szakma anno cikkek

Több mint egy éve ismerem dr Sallai Csillát, és sokszor lenyűgözött, hogy mennyire napra kész a változásokban, és milyen sok ötlete van arra, hogy legyen rendben egy cég könyvelése. Az, hogy 12 fővel dolgoznak, objektíven ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...