Jó bornak is kell a cégér!

Lassan túl vannak a gazdák az idei szüreten, mindenhol bekerül a hordóba a hegy leve. A bortárolókban és az árudák polcain sorakoznak a szép címkével ékesített palackok. Újra divatba jöttek a szép grafikájú címkék, a bort kellető csomagolások.

 

Anno nem annyira a palackokat díszítették, inkább a borászatok saját magukat igyekeztek megismertetni a vevőkkel, ezáltal magukat kiemelni a számos pincészet közül. Ne feledjük: nem volt még internet, nem lehetett honlapon bemutatni a birtokot! A borászat, a vállalkozás a számláival, levélpapírjaival is igyekezett kedvet csinálni a potenciális vevőknek és maradásra bírni a törzsvevőket.

 

Tekintsünk most meg néhány szép formátumú számlát, levelet! Talán ezzel is kedvet csinálunk a Kedves Olvasónak, hogy felkerekedjen és megnézze ama tájegység néhány kellemes pincészetét, borászatát.

 

 

 

A mostani időutazásunkra kiválogatott iratok között a legrégebbi hivatkozást egy 1920-ból Aradról Domány József bornagykereskedő és szőlőbirtokos számláján találjuk, amelyben büszkén jelöli meg a cég 1801. évi alapítását. A számla ékességét fokozza, hogy a különböző kiállítások és versenyek érmeit aranyszínű festékkel nyomták. S az aranyérmek arról is árulkodnak, hogy a borok a muzka-magyarádi és gyorok-ménesi bírtokról Párizsba is eljutottak és ott szép sikert arattak.

 

Mészáros Béla Pesten1871 évben kelt számlája a kor kereskedelmi szokásairól árulkodik. A bort együtt forgalmazták a teával és rummal, s „Ajánlja egyszersmind a legfinomabb fűszerek, bel és külföldi borok és csemegéken kívül mindennemű ásványvizek raktárát". S még egy fontos (és szükséges) dolog: „Lőpor árulás”.

 

1876 évből érdemes megemlíteni a következő számlát, amely bizonyítja, hogy a tokaji bornak már akkor is nagy keletje volt, hiszen Pesten központi borraktárat is működtetek e nemes italoknak. A számlára rányomtatták a bortárolásnál hasznos tudnivalókat: „Megjegyeztetik! Mikép mindenféle borra – tehát a tokajira nézve is legjobb pincze az – melynek levegője télen nyáron Reaumur szerint 8-10 fokú meleg.

 

Nem feledkezhetünk meg Budafokról, ahol Gróf Keglevich István 1882-ben (egyes források szerint 1883-ban) alapította meg a környék első cognac-gyárát a promontori birtokon készített szőlők lepárlására. A cognac jellegének megfelelően a számlát szinte csak a családi címer díszítette. A 20-as évekből származó német reklámlevél azonban már megmutatja a nemes italt tároló hordókkal teli pincét is.

 

A Budafok jó helynek bizonyult a cognac-gyártáshoz, mert két évvel a Gróf Keglevich féle gyár után megalakult a a francia érdekeltségű második konyakgyár Czuba-Durosier és Társa néven. Az alábbi 1919 évben kiállított számla szintén az italhoz méltó eleganciát sugallja.

 

Ha már ellátogattunk Budafokra, akkor feltétlenül meg kell mutatnunk a Törley birtokot – legalábbis egy számlaképpel. A számlán láthatjuk a ma ismét teljes pompájában felújított Törley kastélyt és a hozzá kapcsolódó impozáns épületeket.

 

Az egri borok is méltán kerültek fel a fővárosi fogyasztókhoz. Tájjellegű borraktár működött a IX. kerület Bakáts tér 1 szám alatt. Az Egri Szövetkezett Bortermelők Részvénytársasága céges levélpapírján már 1914-ben is az Egri bikavér, mint a legismertebb borfajta díszelgett.

 

Térjünk vissza Erdélybe. Szalacs község a Partiumban, Bihar megyében található. A szőlőtermő vidék egyik legrégebbi jellegzetessége a dombok oldalába ásott pincék által utcácskát alkotó pincesor, amely majd ezer domboldalba ásott pincét rejt. Közülük a legtöbbet a múlt században építették, a legrégebbi pince 1803-ban épült. Nagy Imre szőlőbirtokos és oltványtelep tulajdonos cégének számlanyomtatványa láttán szinte ott érezzük magunkat.

 

Az időben és földrajzi értelemben tett utazásokat zárjuk újra a jelenlegi országhatárokon kívül. Fehértemplom Szerbiában, a Vajdaságban, a Dél-bánsági körzetben található. A változó időket jól szemlélteti Peter Weilinger borászatának céges levele. A trianoni szerződést következtében az egykori magyar település nevét áthúzták és fölé írták az új nevet: Bela Crkva. Az idő vagy a történelem viharai a tevékenységet is korlátozták, s így a fakereskedést és a kádármesterséget kihúzták az eredendően német nyelvű nyomatról.

 

Reméljük, hogy a fenti képek kedves csinálnak néhány szép kirándulásra oda, ahonnan ezek az iratok származnak.

A múlt értékeinek tisztelete a stabil jelen és a konstruktív jövő alapja.

 

 További szakma anno cikkek

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...