PAPÍRDIVAT

WITTENBERG L.
PAPAÍRÁRUHÁZA, ÜZLETI KÖNYVEK GYÁRTÁSA, KÓ- ÉS KÖNYVNYOMDAI VÁLLALAT.

Milyen jó dolgunk is van már az irodaszer beszerzésnél! Az interneten keresztül perceken belül megrendelhetjük az irodánk működtetéséhez szükséges irodaszereket. Látjuk a képeken az önmagukat kínáló irodai eszközöket. Nekünk csak választani kell.
Talán furcsa, de 85 évvel ezelőtt is majdnem ilyen egyszerűen ment ez a dolg. Igaz, nem az interneten lehetett megnézni a kínálatot, hanem a képekkel és ismertetőkkel teli árjegyzékben.
Most lapozzunk bele egy ilyen - 1928 évből származó - árjegyzékbe ...

A 16 oldalas kiadvány mára már kicsit megsárgult, a benne szereplő megfogalmazások is talán mosolyra késztetnek bennünket, de számos még ma is használt tárgyat találhatunk itt.

Egy jó kereskedő nem ismert lehetetlent:

   „Ha olyan cikket keres, mely nem található meg az árjegyzékben, írjon bizalommal és mi Önnek azt a legolcsóbban megszámítva el fogjuk küldeni.”
Az üzlet az üzlet:
   „Az áruk csakis utánvét mellett vagy a pénz előleges beküldése után szállíttatnak. – Ládát vagy csomagolást nem számítunk fel!”
   „40 pengőn felüli megrendelésnél 5 %, 80 pengőn felüli megrendelésnél 10 % engedmény.”
  „Vegyen émost, ezen karácsonyi árjegyzékünk alapján és meglátja, hogy nyer áraink olcsósága folytán.”

 

S nézzük elsőnek a töltőtollakat, hiszen
   „Töltőtoll 14 karátos aranytollal a legalkalmasabb karácsonyi és újévi ajándék.”
   „Van-e Önnek egy alkalmas íróeszköze?
    Ismeri Ön tölthető tollszárnak kellemes előnyeit?
    Ha nincs, vegyen egy biztonsági töltőtollat.
    Már P 8-től kezdve.
    A nálunk vásárolt töltőtollakért felelősséget vállalunk.”

S az árjegyzékben a ma is ismert, sőt néha áhított márkák sorakoznak: Mont-Blanc, Silbernit, Diplomat, Watermann’s.

De a töltőtollak mellet a kínálatban még megtalálhatóak a mártogatós tollak is, s természetesen a hozzájuk tartozó tintatartók – kicsik és nagyok, finoman csiszolt üvegből készültek és a fémből öntöttek. S a tintához tollszár és tollhegy, s ezekhez pedig irónállvány dukál.A tintával készült írást illik itatóspapírral lenyomni, hogy el ne maszatolódjon a fárasztó körmölés eredménye. Ehhez nyújtanak segítséget az itatóshengerek és tapperek.Iratcsíptetők és iratlyukasztók biztosították már akkor is az irodai rendet. No meg persze a különféle méretű, formájú iratrendezők! Ez utóbbihoz csak annyi adalékot fűznénk, hogy akkortájt még nem minden papír és dokumentum az A/4 méretezésben készült, így az iratok rendezése és lefűzése igen komoly feladatnak számított.


 

Az árjegyzékben gondoltak a könyvelőkre is, hiszen találunk benne

Zsebfőkönyvet Tartozik - Követel nyomással, mutatóval.
„641. sz. Zsebfőkönyv P és fill. rovattal, Tartozik – Követel felirattal, hátul mutatóval, magasan vagy oldalnyíló alakban, 60 vagy 80 lapos, tiszta vászonkötésben 1 drb P 2,20
Bőrkötésben 1 drb P 6,--„

S így már mindenki számára világos, hogy miért mondjuk, hogy könyvvezetés, könyvvitel, könyvek. Régen a gazdasági események összefűzött könyvekbe kerültek felvezetésre – ma pedig (elvileg) zárt informatikai rendszerben kell biztosítani az egyszer már rögzített adatok megmásíthatatlanságát.


A levelezés biztonságát a pecsétviaszok, bankviaszok védték. Volt ezekből is számtalan féle – fajta és természetesen ennek megfelelő árakkal. S az alábbi kép elárulja azt is, hogyan is dolgozott anno az irodista.

„Egy jegyzőkönyv mindenki számára – Mérnököknek, orvosoknak, hivatalnokoknak, kereskedőknek, mint cím- és árjegyzék nélkülözhetetlen.” Mivel ehhez képet nem tartalmaz az árjegyzék béli leírás, így saját fantáziánkra van bízva eme elmés új rendszernek hirdetett eszköz.

 


Ma is előfordul, hogy az ember ujja tintás lesz, mert folyik a toll. Ilyenkor mossuk, dörzsöljük, krémezzük az ujjunkat, s nem is gondolunk arra, hogy létezett külön ujjtisztító is, amely „rögtön eltávolítja az ujjakon lévő tintát”.


S ha a termékek bemutatását a karácsonyi ajándéknak is kiváló töltőtollal kezdtük, akkor maradjunk az év végénél. 1929 évi naptárakat hirdet az árjegyzék – szintén széles választékban.

„Praktikus! Nélkülözhetetlen!”

Mára már a zsebnaptárak helyét felváltották a különféle elektronikus kütyük. Csak az a kérdés, hogy azokról majd 85 év múlva meg fog-e valaki emlékezni, vagy tartalmukkal, okosságukkal együtt a ma még elképzelhetetlen jövő múlt-kutatói meg sem említik azokat.


A katalógus végéhez értünk. A lapozgatásból a képek digitális úton felkerültek a világhálóra. Így találkozott a múlt a jelennel és - reményeink szerint - a jövővel.

 

A múlt értékeinek a tisztelete a stabil jelen és a konstruktív jövő alapja.

 További szakma anno cikkek

Több mint egy éve ismerem dr Sallai Csillát, és sokszor lenyűgözött, hogy mennyire napra kész a változásokban, és milyen sok ötlete van arra, hogy legyen rendben egy cég könyvelése. Az, hogy 12 fővel dolgoznak, objektíven ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...