Szecesszió

A magyarországi szecesszió egy érdekes, kicsit "irodista" szemléletű megjelenését bemutató albumot szeretnénk most átnyújtani a Kedves Olvasónak.

Mi is a szecesszió? Mint már annyiszor, most is a Wikipediához fordulunk közérthető magyarázatért:

„A szecesszió sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép, mint egységes stílus. A szó maga latin eredetű (sēcēdō, sēcēdere: kivonulni). Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok).”

„Főbb jellemzői: nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás.”

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szecesszi%C3%B3

 

A szecesszió jellegzetes motívumai nem csupán a díszes épületeken, a külső homlokzatokon és a belső dekorációkon jelentek meg, hanem a szemetgyönörködtetően lágy vonalak a kerámiadíszítésre, az üvegfestésre, a csipkekészítésre, az  ötvösművészetre, a kisplasztikákra és a bútorkészítésre is hatottak.

Sőt, a számlákon is megjelentek a szecessziós motívumok!

 

.

Gyakran találkozunk a betűk jellegzetes szögletesített megformálásával. S mivel nincsen számla számok nélkül és szinte minden számlán büszkén tüntették fel a cég alapításának évét, így megcsodálhatjuk a számok izgalmas vonalvezetését is.

 

.

Még akkor is előszeretettel használták a számla fejlécében a szecesszió kecses motívumait, amikor az adott cég inkább a nehéziparhoz kötődött. Ezzel némileg finomítani lehetett az adott tevékenység, illetve az ott folyó munka keménységét, sokszor embertelen jellegét.

 

.

A szecesszió, mint alkalmazott művészet megérintette úgy a világra szóló nagy cégek akkiri dizájnereit, mint az egyszerű kisvállalkozókat. Nézzük meg például egy festő-mázoló mester számláját. A szép színes virágok valósággal inspirálják az embert, hogy a környezetébe is ilyen üde hangulatot varázsoltasson a mesterrel.

 

.

A korszak talán legnagyobb üvegfejtő mestere Róth Miksa volt, aki apja üveges műhelye után külföldi tanulmányokat folytatott, majd 1885-ben alapította meg vállalkozását. „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete” jellemzően üvegmozaik készítéssel foglalkozott. Munkáira nagymértékben hatottak az aktuális kor művészeti irányzatai, előbb a historizmus, majd a szecesszió, utána pedig az art deco. Róth Miksa cégének számlájáról is árad a finom elegáncia.

 

.

A szecesszió könnyedségéhez természetesen hozzátartoznak a hölgyek is, akiknek szoknyája olyan, mint az éppen nyíló harangvirág. S mivel ez a kis albumot kicsit a karácsony közeledte inspirálta, ezért végezetül nézzünk meg egy vásárlásra csábító számlát. Ma már nem is tudjuk, hogy melyik is a "fő- és székváros legnagyobb női- és confectió-áruháza" és a vevőbecsalogatásnak is egészen más módszerek szolgálnak, de az biztos, hogy, ha az üzlet reklámjánfelületén az igényesség nyomait látjuk, szívesebben térünk be oda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



További szakma anno cikkek

A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...