Szecesszió

A magyarországi szecesszió egy érdekes, kicsit "irodista" szemléletű megjelenését bemutató albumot szeretnénk most átnyújtani a Kedves Olvasónak.

Mi is a szecesszió? Mint már annyiszor, most is a Wikipediához fordulunk közérthető magyarázatért:

„A szecesszió sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép, mint egységes stílus. A szó maga latin eredetű (sēcēdō, sēcēdere: kivonulni). Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok).”

„Főbb jellemzői: nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás.”

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szecesszi%C3%B3

 

A szecesszió jellegzetes motívumai nem csupán a díszes épületeken, a külső homlokzatokon és a belső dekorációkon jelentek meg, hanem a szemetgyönörködtetően lágy vonalak a kerámiadíszítésre, az üvegfestésre, a csipkekészítésre, az  ötvösművészetre, a kisplasztikákra és a bútorkészítésre is hatottak.

Sőt, a számlákon is megjelentek a szecessziós motívumok!

 

.

Gyakran találkozunk a betűk jellegzetes szögletesített megformálásával. S mivel nincsen számla számok nélkül és szinte minden számlán büszkén tüntették fel a cég alapításának évét, így megcsodálhatjuk a számok izgalmas vonalvezetését is.

 

.

Még akkor is előszeretettel használták a számla fejlécében a szecesszió kecses motívumait, amikor az adott cég inkább a nehéziparhoz kötődött. Ezzel némileg finomítani lehetett az adott tevékenység, illetve az ott folyó munka keménységét, sokszor embertelen jellegét.

 

.

A szecesszió, mint alkalmazott művészet megérintette úgy a világra szóló nagy cégek akkiri dizájnereit, mint az egyszerű kisvállalkozókat. Nézzük meg például egy festő-mázoló mester számláját. A szép színes virágok valósággal inspirálják az embert, hogy a környezetébe is ilyen üde hangulatot varázsoltasson a mesterrel.

 

.

A korszak talán legnagyobb üvegfejtő mestere Róth Miksa volt, aki apja üveges műhelye után külföldi tanulmányokat folytatott, majd 1885-ben alapította meg vállalkozását. „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete” jellemzően üvegmozaik készítéssel foglalkozott. Munkáira nagymértékben hatottak az aktuális kor művészeti irányzatai, előbb a historizmus, majd a szecesszió, utána pedig az art deco. Róth Miksa cégének számlájáról is árad a finom elegáncia.

 

.

A szecesszió könnyedségéhez természetesen hozzátartoznak a hölgyek is, akiknek szoknyája olyan, mint az éppen nyíló harangvirág. S mivel ez a kis albumot kicsit a karácsony közeledte inspirálta, ezért végezetül nézzünk meg egy vásárlásra csábító számlát. Ma már nem is tudjuk, hogy melyik is a "fő- és székváros legnagyobb női- és confectió-áruháza" és a vevőbecsalogatásnak is egészen más módszerek szolgálnak, de az biztos, hogy, ha az üzlet reklámjánfelületén az igényesség nyomait látjuk, szívesebben térünk be oda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 További szakma anno cikkek

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...