Telket vegyenek!

Aktuálissá vált ennek a könyvecskének a bemutatása, mert egyre többet hallunk napjainkban is az ingatlanvásárlási lehetőségekről. Felkapott téma volt a telekhez jutás a 1930-as években is, amikor ez a könyvecske kiadásra került.

Már a borító figyelemfelkeltő tartalomra utal:

„E könyvben szereplő kereskedők és iparosok telket adnak önnek, ha náluk vásárol.”

A kiadványt a Kereskedők és Iparosok Propaganda Szövetkezete adta ki. 160 ezer példányban jelent meg a telekszelvény-akció keretében.

De mit is takar ez az akció? A kiadvány egy - bár kissé bővített - mondatban fogalmazza meg a konstrukció lényegét.

„Egyrészt a saját telek után vágyó nagy tömegek, másrészt az állandó vásárlóközönséget biztosítani akaró kereskedők és iparosok érdeke volt egy olyan egészen újszerű elgondolásnak gyakorlati megszervezése, amely lehetővé teszi még a legszegényebb ember számára is a saját telek megszerzését ugyanakkor, amikor a kereskedőnek és iparosnak biztosítja az állandó és készpénzfizető vásárlót.”

Tehát a Kereskedők és Iparosok Propaganda Szövetkezete megszervezte a telekszelvény gyűjtési rendszert. A telekszelvény akcióban résztvevő kereskedők és iparosok jelentős - vásárlási összeg körülbelül 10%-ának megfelelő összegű - árengedmény nyújtásával lehetővé teszik a náluk vásárló és készpénzzel fizető közönség részére, hogy vásárlásaik arányában rövidebb-hosszabb idő alatt minden külön pénzáldozat nélkül tehermentes telekhez jussanak. A rendszerben több mint 600 kereskedő és iparos vett részt. Velük a Kereskedők és Iparosok Propaganda Szövetsége megállapodást kötött. A kereskedők az árengedményt egy telekszelvény-bélyeg formában adják át, majd a vásárló az összegyűjtött telekszelvény-bélyegeket bemutatta a Kereskedők és Iparosok Propaganda Szövetkezeténél. A telekre vágyó bélyeg-gyűjtögetők a szövetkezet pénztárából a szelvénygyűjtő által kiszemelt telek vételárára a bemutatott telekszelvény összértékével egyenlő összegű készpénzfizetési nyugtát kaptak. Ezzel a nyugtával a - telekszelvény összértékével megegyező - telek vételár törlesztő részét nyugtázták. Tehát, a készpénz közvetlen mozgatása nélkül (csupán a vásárlási kedvezményekből) kifizetett telekrészhez jutottak a vevők.

A konstrukciót óvták a csalástól és egyéb csalárdságoktól, ezért a bélyeggyűjtő űrlapokra nem csak a bélyeget kellett felragasztani, hanem ezzel egyidejűleg a kereskedőnek, vagy iparosnak is le kellett azt bélyegeznie.

„Minden vásárlónak saját érdekében áll, hogy a teljesen felülbélyegzett, telekszelvénygyűjtő lapokat azonnal mutassa be a szövetkezetnél, hogy így a kiszemelt telket minél előbb leköthesse, és azért is, hogy az ilyen telekszelvénygyűjtő lapok elkallódása, vagy eltulajdonítása folytán ne károsodjék.”

 

A Szövetkezete igyekezett az igényeknek megfelelő „Weekend telkeket” beszerezni az akcióban

résztvevők számára. A Szövetkezet a kereskedőktől és iparosoktól kapott tőkéjével megvásárolhatott nagyobb területeket, amelyeket felparcelláztatott és így piacra tudott vezetni. A könyvecske tartalmazza az aktuális telkeknek, illetve helyiségeknek a felsorolását is. Ha átnézzük a telkek listáját, láthatjuk, hogy mai családiházas övezetek beépítése a 1930-as évekből, ebből az akcióból ered. Az akcióban a következő területek szerepeltek:

 • Rákoscsaba-Kertváros
 • Csörög – „Írók és művészek villatelepe”
 • Dunaharaszti (Petőfi-telep)
 • Tata – Tóváros
 • Érd Weekend-telep
 • Taksony Week-end telep
 • Horthy-liget a Duna mellett
 • Magyar-Velence, Gárdonyfüred
 • Balatonszárszó
 • Csömör
 • Balatonvilágos-fürdőtelep.

(A weekend szó nem következetes használata nem gépelési hiba, hanem a kiadványban szereplő szófordulat pontos idézése miatt van.) A könyvecskében a fenti üdülőterületek rövid és vonzó bemutatását is megtalálhatjuk, sőt kedvcsinálóként egy-két (bár nem túl jó minőségű) kép is csalogatja a vevőket az akcióban való részvételre. További információk, illetve tájékoztatók is megtalálhatók még a könyvecskében. A könyvecske tartalmazza a telekszelvény akcióban részvevő vállalkozók, vállalkozások listáját is. A felsorolásban szakmánként gyűjtve rendezték meg a vállalkozókat, cégeket. Az már külön érdekesség, hogy olyan feledésbe ment szakmákkal is találkozhatunk a felsorolásban, mint például:

 • esernyő, napernyő, sétabot;
 • fehérnemű és kelengyekészítő, tisztító;
 • kefeáru;
 • kelmefestő;
 • mángorlók, mosógépek;
 • művirág, dísztoll;
 • női fűzők;
 • testnevelő és vívó intézet;
 • úri divat.

A vállalkozók nevei, címei között fel-felbukkannak olyanok, amelyekre még ma is emlékszünk, vagy utódaik még ma is működnek. És a könyvecskében természetesen találunk reklámokat is, hiszen a hirdetés akkor is minden kiadványnak igen kedvelt bevételi forrása volt. A hirdetések közül kiemelkedik két egészségmegőrzésre vonatkozó reklám, amelyek kapcsolódnak is a regenerálódáshoz. Így ezen hirdetések szellemisége is az egészségesebb élet felé tereli a célközönséget.

Az egyik a Szent Margitsziget szanatórium, szálloda, strandfürdő, gyógyfürdő.

Évszázadok óta világhíres gyógyforrása 43,3 C fok hőmérsékletű. Különösen reuma, ízületi baj, idült gyulladás maradványaiban és női bántalmakban szenvedők részére kiváló gyógyhatású.

 

A másik a Szent Gellért Szálló és Gyógyfürdő.

A legtökéletesebben berendezett gyógyintézet 47 C fokos rádiumdús hőforrások által táplált Széchenyi Gyógyfürdő. Forrásfürdők, gőzfürdők, hullámfürdők, mély gyógyfürdők, nyári stranduszoda. Javallatok: idült csúz, ízületi izzadmányok, merevség és zsugor, köszvény, zsába, különösen ischiás, vérkeringési zavarok, szívbántalmak és női bántalmak esetében. Ivókúra.

 

A mai ingatlanpiaci fellendüléshez is hozzájárul a törvényalkotás, illetve a támogató szellemiségű jogszabályok és az ezeket végrehajtani hivatott szervezetek. Nem volt ez anno sem másképp… Láthatjuk a Kereskedők és Iparosok Propaganda Szövetkezete által működtetett rendszernek utóéletét láthatjuk, ha ellátogatunk a könyvecskében fentebb szereplő családi házas övezetekbe, s ott ma is láthatunk még házakat, amelyek a telekakciónak következtében épültek, épülhettek meg.

 

E könyvecske ismét egy példa arra, hogyan kötődik a jelen a múlthoz.

 

A múlt értékeinek tisztelete a stabil jelen és a konstruktív jövő alapja.  További szakma anno cikkek

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...