Saját gépkocsi költségtérítés

Kedves Partnereink!

 

A 2017. január 1-től életbe lépő változások között jelentős érdeklődésre tarthat számot az, amely a munkaerő mobilitásának ösztönzését hivatott fokozni.

 

Ennek érdekében jelentősen - 9 forintról 15 forintra emelkedik a saját gépkocsival történő munkába járás estén adómentesen biztosítható kilométerenkénti térítés összege.

Ahhoz, hogy ilyen költségtérítést adhasson egy munkáltató a dolgozóinak bizonyos feltételeknek meg kell felelni. E feltételekkel kapcsolatosan ajánljuk honlapunkon korábban megjelent írásunkat.

 

http://www.stallum.hu/blog/munkaba-jaras-bolcsode-ovoda-utba-ejtesevel/871

 

Szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet, hogy a változás csupán az ilyen címen térítendő összeg nagyságát illeti, tehát csak a saját gépkocsival történő munkába járás esetére vonatkozik. A magánautók hivatalos célra történő használatára továbbra is a maximum 9 Ft/km + a fogyasztási norma és NAV által elfogadott üzemanyagár alapján számított költségtérítés adható.

 

További fontos különbség, hogy a munkába járáshoz nem szükséges útnyilvántartás, csupán egy nyilatkozat a munkavállalótól arról, hogy

  • hol van a lakóhely vagy a tartózkodási hely, valamint
  • a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik. A magánautók hivatalos célra történő használatához viszont kiküldetési rendelvény keretében útnyilvántartás szükséges.

 

Fontos a két térítési forma helyes megkülönböztetése, s a hozzá tartozó megfelelő dokumentáció elkészítése.

 

Budapest, 2016. szeptember 08.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló  


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...