Mi a különbség a nettó elszámolású és a bruttó elszámolású cafeteria rendszer között?

A cafeteria rendszer lényege, hogy „a munkáltató egy költségkeretet – cafeteria keretet – határoz meg, amelyhez hozzárendel egy juttatási választéklistát. Az egyes munkavállalók pedig saját maguk döntik el, hogy a részükre meghatározott cafeteria keretet milyen juttatásokra és milyen összegben kívánják felhasználni.”

 

Nettó cafeteria rendszer esetén a munkáltató által meghatározott cafeteria keretet a munkavállaló teljes egészében felhasználhatja a választott juttatásai nettó értékére. Tehát a munkavállaló számára indifferens, hogy milyen adóterhek párosulnak az egyes, mert azt a munkáltató a juttatott kereten felül viseli.

 

Előnyei:

  • Elsősorban a munkavállalók számára előnyös, hiszen számára biztos nettó összeget jelent úgy, hogy a juttatás adóterheivel nem kell foglalkoznia.
  • A jogszabály alapján is már keretjellegű juttatásoknál egyszerűbb az értékek kezelése.

 

Hátránya:

  • A munkáltató nem tudja előre, hogy a dolgozói milyen cafeteria elemeket választanak, így azt sem tudja megtervezni, hogy a választott juttatásokra milyen költsége rakódik még.

 

A bruttó cafeteria rendszer a dolgozók cafeteria kerete terhére számolják el az egyes juttatásokra eső közteher összegét is. A rendszert célszerű szorzószámokat alkalmazni, amelyeknél a juttatás utáni adóval növelt (bruttó értéket) számolunk.

  • adómentes juttatások szorzója 1,
  • a béren kívüli juttatások szorzója 1,3422 (2017-ben),
  • az egyes meghatározott juttatások szorzója 1,4366 (2017-ben).

 

Előnyei:

  • A juttató cég viszonylag könnyen tudja időben és nagyságban is megtervezni a vonatkozó kiadásait.
  • Az évek közötti adómérték változások viszonylag könnyen kezelhetők a rendszerben.
  • A munkavállalók tudnak úgy választani, hogy a kevesebb adóteherrel bíró juttatásnál magasabb nettó jövedelemhez jussanak.

 

A munkáltató úgy dönthet úgy is, hogy a közterhek egy részét vállalja a cafeteria kereten felül, másik részét viszont áthárítja a munkavállalókra.

 

„A 2017-es törvénymódosítások után sok cég elgondolkodtatták a nettó rendszert működtető cégek többségét. Sokan döntöttek most a bruttósításról. Ennek kiváltó oka elsősorban az eddig kedvezőbb adózású béren kívüli juttatások többségének átsorolása az egyes meghatározott juttatások közé.

 

Arról megoszlanak a vélemények, hogy ki melyik rendszert tartja igazságosabbnak: azt, ha egyforma költséget fordít a munkáltató a dolgozókra, vagy azt, ha egyforma nettó juttatási értéket nyújt. Ezt a képet természetesen az is árnyalja, hogy milyen módszerrel történik a cafeteria keretek kialakítása a cégen belül.”

 

A fenti összefoglalás alapját az 5percAdó portálon megjelent cikkek képezik, amelyeket a téma után érdeklődőknek ajánlunk teljes terjedelmében elolvasásra:

 

http://5percado.hu/cafeteria-rendszer-jellemzoi-1-resz/

http://5percado.hu/cafeteria-rendszer-jellemzoi-2-resz/  Vissza!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék